BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„БСП отново ще бъде фактор на стабилност и разумност“. Левицата е готова с пакет от спешни мерки за гражданите и бизнеса

Кандидатите на коалиция БСП за България на старта на кампанията

С пълна листа от 12 кандидати „БСП за България“ тръгва към третите за годината парламентарни избори. Стартът на кампанията беше даден тази вечер в предизборния щаб на БСП в Шумен в присъствието на членове, симпатизанти и коалиционни партньори и при спазване на противоепидемичните мерки.

Най-балансираната, доказана и сериозна листа – така представи кандидатите на лявата коалиция водачът на бюлетината Иван Иванов. „За съжаление, поради политическо късогледство и егоизъм на болшинството партии в миналия парламент, страната отново е пред избори, при това в едни тежки за всички времена. Притеснени сме, че няма да има достатъчно време от старта на новия парламент, за да се приеме бюджетът за 2022 г.“, заяви Иван Иванов. И подчерта, че в тази ситуация всички партии трябва да се поучат от трудния опит в 46-тия парламент и да влязат готови в пленарната зала с конкретни и работещи решения.

Иван Иванов представи листата на коалиция БСП за България

БСП се готви в две насоки – с пакет от спешни мерки за първите 100 дни на парламента и на правителството, и с бюджета за следващата година, каза водачът на листата. „Бюджетът трябва да е по-социален и да подпомага и хората, и бизнеса в тази тежка криза. На срещи със синдикатите и браншовите организации поставихме акцент върху инфлацията, цените, доходите и помощта, която държавата може да окаже на икономиката и на семействата в първите 100 дни. Събрахме опит от други европейски държави и предлагаме няколко конкретни мерки – намаляване на ДДС за енергоносителите, намаляване на ДДС на 9% за  храните от малката потребителска кошница“, посочи Иван Иванов.

Според БСП, свръхпечалбите, които са натрупани в производителите и търговците на енергия трябва да се събират в специален фонд и да се ползват за подпомагане на бизнеса и на домакинствата. За домакинствата, както в Гърция и други европейски държави, да се гарантират 200 киловата електроенергия за енергийно бедните семейства, за да посрещнат зимата.

Адв. Мартин Райков

За БСП като лява партия са важни доходите, които се изяждат от инфлацията, дори след актуализацията на бюджета, подчерта Иван Иванов. Левицата разглежда различни варианти за повишаване на минималната работна заплата, за определяне на понятието „енергийно бедни“ и начина, по който те да бъдат компенсирани.

„Едно трябва да е ясно – в 47-ия парламент БСП отново ще бъде фактор на стабилност и разумни решения за хората. Задължително трябва в следващия парламент да се опитаме да постигнем съгласие за редовен кабинет, за да не оставяме страната през зимата в тези кризи без мнозинство и правителство“, заяви категорично Иван Иванов.

„Социологическите проучвания показват, че БСП е втора сила, но ние трябва да положим усилия да излезем начело, за да можем да реализираме нашата програма. Ще бъдем изключително рационални и диалогични в следващите дни и в следващия парламент с всички политически сили, извън ГЕРБ и ДПС, за да се състави работещо правителство. БСП показа, че не участва в договорки за разпределяне на баницата, напротив, и в предния парламент ние подкрепяхме всякакви варианти за правителство, такова ще бъде поведението ни и в следващия парламент. На нас се е паднала задачата да бъдем този камък, върху който ще стъпи бъдещото управление на държавата“, коментира водачът на червената бюлетина и изрази увереност, че този път партиите ще проявят достатъчно воля и разум, за да не оставят държавата без правителство.

Иван Иванов изтъкна, че коалиция БСП за България ще участва активно и в кампанията за избор на президент. „Ние официално сме застанали зад сегашния президент Румен Радев и Илияна Йотова, които с нашата подкрепа ще бъдат избрани за втори мандат. Ние ще участваме активно в кампанията, ще бъдем гръбнакът на двете кампании – и за парламентарни избори, и за президент“, подчерта Иванов.

Стефан Стефанов изчисли математически участието на БСП в следващото управление

Своята увереност в незаобиколимата роля на БСП в следващия парламент изразиха коалиционният партньор от АБВ адв. Мартин Райков, който отново е на трета позиция в листата, и Стефан Стефанов от Никола Козлево, дългогодишен учител. „Като математик съм пресметнал, че вероятността БСП да не бъде в следващото управление, е нула“, каза Стефанов и заслужи овациите на присъстващите.

В оставащите дни до изборите кандидатите от листата ще проведат възможно най-много срещи, за да запознаят хората от региона с конкретните предложения на БСП за излизане от кризата.

Коалиция БСП за България е с бюлетина номер 33

Пресцентър БСП за България

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!