BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Близо 230 000 българи празнуват имен ден на Гергьовден

Днес отбелязваме един от най-обичаните и почитани в цяла България празници – денят на свети Георги Победоносец. Георги е най-популярното мъжко име в страната и се носи от над 155 000 души. Днес имен ден празнуват и хората с имена Ганка, Гинка, Гергана, Ганчо, Галя, Гергин, затова броят на имениците е близо 230 000 души.

Празникът на воина светец се отбелязва като Ден на храбростта и българската армия. Той води началото си от 1880 г., когато с указ на княз Александър Батенберг е постановено честването му. Тази година за втори път заради пандемията няма да се проведе традиционният военен парад в центъра на столицата, за да няма струпване на хора. Ще се състои обаче водосветът на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин, а в ритуала ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции с близо 350 военнослужещи.

В българския обреден календар Гергьовден е един от най-значимите празници, с който започва стопанската година. Освен на воините, Св. Георги е покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата. Според народната традиция, на празничната трапеза се слагат печено агнешко, обредни хлябове, мляко и сирене.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!