BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ако сте болни от Ковид, легнете по корем! Съвет от специалисти, който спасява животи:

Интересен начин за облекчаване на състоянието при болни от Ковид-19 даде лекарят по инфекциозни болести Анна Горбунова в своя Инстаграм-профил.

Публикацията мигом стана вирусна в социалните мрежи – ето причината:

Както отбелязва лекарят, при болестта, причинена от коронавирус, са засегнати долните дихателни пътища. Когато човек постоянно лежи по гръб, това засилва патологичния процес, тъй като в това положение гръдните мускули позволяват да се вдишват само малки количества въздух.

„Лежането по гръб допълнително увеличава отока и намалява доставката на кислород в тялото“, каза Горбунова.

Ако човек лежи по корем, по-силните му мускули на гърба получават сигнал за активна работа. Това прави възможно по-дълбокото вдишване – съответно повече кислород влиза в тялото.

Ковид лежане по корем„Засегнатите части на белите дробове започват да функционират по-добре. Алвеолите от двете страни се разширяват и интерстициалните прегради се компресират. В резултат на това подуването и възпалението намаляват “, обясни лекарят за предимствата на легнало положение при COVID-19 .

Горбунова добави, че по време на острото протичане на коронавирусната инфекция трябва да лежите по корем през повечето време. След заболяването позицията трябва да се комбинира с дихателни упражнения.

Според специалиста по инфекциозни болести това допринася за по-пълно възстановяване на белите дробове, по-добрата им защита от фиброза.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!