BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Административният съд обяви за нищожно решението на общинския съвет за купуване на нивомер за „Тича“

Административен съд

Административният съд в Шумен обяви за нищожно решението на общинския съвет от 26 юни, с което местните парламентаристи постановиха да се купи нивомер за измерването на нивото на язовир „Тича“.  Въпреки критичното състояние на язовира, който е единственият водоизточник за града, кметът на Шумен Любомир Христов оспори решението и още при неговото гласуване обяви, че няма да отпусне исканите от общинския съвет 5 000 лв.  Кметът обжалва решението на местния парламент пред съда.

Административен съд – Шумен е приел, че обжалваният административен акт е нищожен, тъй като е постановен от некомпетентен орган и при допуснати многобройни нарушения, се казва в решението, публикувано на сайта на съда.

Ето цялото решение:

Административен съд – Шумен обяви за нищожно Решение № 166 по Протокол № 10/25.06.2020 г. на Общински съвет – Шумен, с което е потвърдено Решение №161 по протокол № 9/04.06.2020 г. на Общински съвет – Шумен.

Обжалваното решение на Общински съвет – Шумен, с което е прието Кметът на Община да организира закупуването на нивомер с възможност за онлайн излъчване на данни в размер до 5000 лева, да организира безпрепятствен достъп до водовземната кула за поставяне и поддръжка на нивомера /чрез собственика на яз. „Тича“, ако това е необходимо/, като данните за показанията на нивомера бъдат общодостъпни на сайта на Община Шумен, съдът е възприел за нищожно с мотива, че язовир „Тича“ е с местоположение извън територията на Община Шумен, поради което нито Общински съвет – Шумен, нито кметът на Община Шумен разполагат с териториална компетентност по приемането и изпълнението на решения, касаещи обект, находящ на територията на друга Община.

Освен това, съдебният състав е посочил, че язовир „Тича“ е публична държавна собственост и съгласно заповед на министъра на земеделието храните и горите е предоставен за управление на „Напоителни системи“ ЕАД, като компетентните органи по контрол и управление на водните обекти са Министърът на околната среда и водите, Директорът на съответната басейнова дирекция и за някои дейности – Областните управители, без да е налице законова възможност за извършване на действия по закупуване и монтиране на измервателни уреди от кмет на Община, при това кмет на община, различна от тази, на територията на която е разположен водния обект.

Поради това решаващият състав е заключил, че Общински съвет – Шумен не е териториално и материално компетентен да приема решения, свързани с дейности на територията на друга община, представляващи публична държавна собственост, съответно да възлага такива дейности на кмета на Общината.

Констатирана е също и липса на каквито и да било мотиви, послужили за приемането на оспореното решение, както и липса на обсъждане във финансова комисия досежно наличие на средства за закупуване на измервателния уред. След извършена преценка на относимата правна уредба, съдът е извел и извод, че с волеизявлението на общинския съвет е създадено задължение за Община Шумен за публичен разход от бюджета на общината, което не е в правомощията на общинския съвет преди да бъде приет бюджета на общината, с което се нарушават изисквания на Закона за публичните финанси.

С оглед на това съставът на Административен съд – Шумен е приел, че обжалваният административен акт е нищожен, тъй като е постановен от некомпетентен орган и при допуснати многобройни нарушения.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!