BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Крачка назад: Увеличението на пенсиите се отлага за Коледа

Ден след като депутатите гласуваха увеличението на пенсиите и изплащане на добавки от 120 лв., решенията започват да се променят. Снощи народните представители решиха минималната пенсия да се увеличи от 300 на 370 лв. от 1 октомври, от същата дата пенсиите да се преизчислят с нов по-висок коефициент, както и всички пенсионери да получат по 120 лв. добавка до края на годината.

Днес обаче депутатите търсят начини да отложат някои мерки, след като финансовият министър Асен Василев предупреди, че това може да взриви бюджета.

В бюджетната комисия днес 13 депутати подкрепиха предложения от председателя Любомир Каримански (ИТН) вариант от 1 октомври да има само добавки от 120 лв. към пенсиите и увеличение на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст от 380 на 650 лв.

Преизчислението на пенсиите и увеличението на минималната пенсия от 300 на 370 лв. се отлагат за 25 декември 2021 г. За Коледа остава и увеличението на тавана на пенсиите от 1440 лв. на 1500 лв.

По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини партиите на протеста, че саботират увеличаването на парите за пенсионерите. „Това протакане цял ден с почивки, с извънредни заседания е абсолютно излишна загуба на време, затова вече смятаме и умисъл“, каза Нинова на пресконференция в Народното събрание.

Според нея, държавният бюджет позволява едновременно да се преизчислят и увеличат пенсиите, и всеки пенсионер до края на декември да получава по 120 лв. заради кризата с COVID-19.

Окончателното гласуване в парламента ще бъде утре сутринта.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!