BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Първо СУ „Свети Седмочисленици” отново на европейски форум

Посланиците на Европейския парламент към Първо СУ „Свети Седмочисленици” в Търговище отново спечелиха право да участват в специалната сесия „Евроскола” в Страсбург. Така училището става единственото в страната, което за втори път ще се представи на форума във Франция.

До успеха се стигна след участието в конкурс, който Бюрото на ЕП в България организира. С поредица от различни инициативи Първо СУ се справи с конкуренцията на единадесет училища от страната и се класира на второ място, след представителите на пазарджишката професионална гимназия „Иван С. Аксаков”. Трети се класираха от езиковата гимназия в Пловдив, а по-назад останаха от езиковата гимназия в Плевен и френската гимназия в града под тепетата.

„Поздравявам учениците за старанието и всеотдайността им” – каза директорът на Първо СУ Севдалина Зафирова.

„За втора поредна година училището ни е сред победителите, което е безапелационен успех. Още повече се радвам, че успяваме да даваме необходимата подготовка и подкрепа на учениците си, за да постигат подобни впечатляващи резултати”

– допълни тя.

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в „пленарни заседания“, разискват и гласуват резолюции като дебатите се водят основно на френски и английски език.

Поради пандемичната обстановка през тази година сесията ще се проведе онлайн на 12 март.

Европейски парламент в Страсбург, архив

Европейски парламент в Страсбург, архив

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!