BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Дарение маски и дезинфектанти на стойност 10 000 лв. получи Община Търговище

Пресконференция за разясняване на мерките, предприети във връзка с борбата с коронавируса се проведе днес в Община Търговище. В нея участваха кметът д-р Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Николай Ненков, както и началникът на Районното управление в Търговище главен инспектор Иван Александров.

Към момента няма регистрирани случаи на коронавирус в община Търговище, разясни кметът. Той призова гражданите да изпълняват стриктно заложените мерки. „Моля Ви, не излизайте по парковете, не пътувайте излишно, освен, ако не се налага. Пазете възрастните ни съграждани и семействата си, защото човек е силен, когато е с близките си“, заяви кметът.

Д-р Димитров обяви, че Община Търговище е получила дарение – дезинфектанти и предпазни маски, на стойност 10 000 лв. Те ще бъдат предоставени на МБАЛ-Търговище. Дарението е от наш съгражданин, живеещ в Пазарджик.

Възложено е на кметовете на населените места да изготвят списъци на всички жители на селата, с необходимост от закупуване на храна и лекарства. Кметовете следва да създадат и организацията по доставка на продуктите по домовете на хората.

„Кметовете трябва да извършват ежедневно и контрол на лицата, поставени под карантина. В нашата община по-големият брой на завърналите се от чужбина е именно по селата, а не в ромския квартал“, разясни кметът д-р Димитров.

Въвеждат се и допълнителни промени в общинската транспортна схема. Курсовете по линията Търговище-Омуртаг ще се изпълняват от 11.00 ч., 13.00 ч. и 17.00 ч. Към Попово автобусите ще тръгват в 7.00 ч, в 12.00 и 16.00 ч. Курсовете към Варна ще са от 8.20 ч. и 14.50 ч.

В Община Търговище е създадена организация на работа на контрольорите и в извънработно време.

Ст. Комисар Ненков разясни, че от утре мерките на всички 5 КПП-та в града ще бъдат затегнати. За преминаване през тях е необходимо гражданите да представят попълнена декларация, с адреса си, месторабота, както и други обстоятелства, налагащи пътуването (здравословно състояние на пътуващия или на негови близки и други). Декларацията може да бъде изтеглена от сайта на МВР или да бъде получена на място на всяко КПП. Попълва се еднократно.

18 са констатираните нарушения за струпване на хора пред хранителни магазини, обясни гл. инспектор Иван Александров. Ежедневно се осъществява и контрол на лицата под карантина, съвместно с РЗИ. По данни, обявени от областния управител Митко Стайков, броят на тези лица в областта към днешна дата е 157.

Кметът д-р Димитров бе категоричен, че Общината е в готовност за затягане на мерките. „Следим ситуацията, имаме създадена организация за действие. При констатиране на нарушения сме в готовност да разпоредим нови, по-строги мерки“, заяви кметът.

Декларация: https://www.mvr.bg/docs/librariesprovider5/default-document-library/%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F.pdf?sfvrsn=f036de85_0

Телефони на Община Търговище за заявяване на доставка на храни и лекарства: 0601 68 620 (в работни дни) и 0601 68 691 (в почивни дни).

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!