BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Безплатни ваксини само за 10% от пенсионерите: Ще се поставят на най-нуждаещите се по преценка на лекаря

img

Само за 10% от хората над 65-годишна възраст ще има безплатни ваксини и те ще се поставят на най-нуждаещите се по преценка на лекаря, научи ТРГ.

Причината за забавянето на ваксините е, че в световен мащаб има недостиг на ваксини и договорите трябва да се подписват по-рано. У нас контрактите бяха парафирани през септември.

В края на следващата седмица идва първата партида ваксини за възрастните хора, съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести, по бТВ.

„Закъсня позицията на Световната здравна организация за състава на ваксините и това забави с около един месец производството на ваксините. В повечето европейски страни също имат затруднения“, обясни Кантарджиев.

В момента в Европа няма разпространение на доказан циркулиращ епидемичен вирус, но в 20 европейски страни се доказват вируси от група А и група Б, добави още той.

Д-р Кантарджиев обясни, че ваксините вече може да се намерят в аптеките, а ваксинацията може да се извърши до края на декември. Безплатните ваксини се очакват в началото на ноември. Общопрактикуващите лекари обаче предупреждават, че срокът за поставянето им е твърде кратък и настояват да бъде удължен.

Източник: Лупа

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!