BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бизнесът изнемогва: 60/40 за нищо не става

Мярката 60/40 е абсолютно непотребна за хотелиерите и ресторантьорите и почти никой в бизнеса не се възползва от нея, научи ТРГ.

 Над 3000 човека само от този бранш са останали без работа във Великотърновско, и то само за последния месец, информира шефът на Регионалната структура на БХРА Петър Стефанов пред „Борба”. „Ситуацията е патова- нямаме право да правим масови съкращения, не можем да работим и да задържаме хората си.

Ако пък те отидат на борсата по взаимно съгласие, взимат по 9 лв. дневно , което при 5-дневна работна седмица е малко под 200 лв. Малцина са тези, които имат късмета да бъдат съкратени и да вземат 60 на сто от възнаграждението си от преди. Аз лично дадох по една извънредна заплата на хората си, но вече нямам финансов ресурс да плащам каквото и да е без да работят обектите.

Ситуацията е жестока – при мен имам семейства, които работят с кредити и с деца. Няма дейност, но сметките си вървят и никой не мисли за това. Мярката 60/40 е прах в очите и самите хора вече го осъзнават и не винят нас-работодателите. Ние изпълняваме заповедите и законите – други ги измислят“, бе категоричен той.

Според Стефанов вместо 60/40 държавата е можела директно да осигури поне по една заплата на служителите в стопираните бизнеси или да освободи фирмите от осигурителна тежест и да се въведе кредитна и данъчна ваканция.

При 100% спряна дейност мярката не може да се прилага. От местната БХРА са категорични, че половината обекти няма да отворят след кризата.

Според него до края на април повече от 50% от служителите в сектора ще бъдат освободени. По думите му, след като кризата премине и заведенията отново отворят, то те ще имат нужда от половината си персонал, защото потреблението няма да е същото.

лупа

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!