BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

60 дни неплатен отпуск ще се признават за стаж

Правителството представи информация за социално-икономическите мерки, свързани с COVID-19. Снимка БНТ

Общо 60 дни неплатен отпуск ще се признават за трудов и осигурителен стаж. Социалният министър Деница Сачева обяви новината, че още 30 дни неплатен отпуск ще се признава за стаж на брифинг в Министерски съвет.

„За безработицата стартирахме с 201 000 без работа към 13 март. Към днешна дата те са 300 776 души, над 28 000 са постъпили на работа“, съобщи Сачева, цитирана от БНТ.

Нарастването на безработицата е с 99 755 души от началото на кризата.

Рано е да правим генерални изводи за мярката 60:40, нито дали тя е успешна, или не, настоя Сачева. По думите й от 30 юни тя ще бъде трансформирана, а и с нови функционалности. По нея към момента средства получават малки, но и средни компании.

По ОП „Човешки ресурси“ има 120 млн. лева, които са предвидени за субсидирана заетост. Средствата са за тези, които вече са останали без работа, за да бъдат върнати към съответните сектори. Тази мярка се разработва в момента и скоро ще бъде обявена, вероятно втората седмица на идния юни, посочи министър Сачева.

Всички социални плащания – безработица, лични асистенти, пенсии, детски и т.н. са гарантирани, настоя тя.

От 1 юли пенсиите скачат с 6,6% , като минималната става 250 лева.

Над 16 500 са подадените заявления за помощ за малките и средни предприятия, съобщи на брифинга вицепремиерът Томислав Дончев.

От вчера в 10.00 часа, до момента са подадени 16 500 проекта на стойност 136 млн. лева. Приемът на заявления продължава.

Схемата остава отворена, докато има налично финансиране, защото считаме, че това е начинът парите най-бързо да стигнат до тези, които имат нужда от тях, каза Дончев.

Европейските пари по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще стигнат до фирми, които до момента не са имали достъп до тях. По думите на вицепремиера фирмите не са имали големи трудности с облекченото подаване на документите.

До 13 май едва 2200 българи са взели кредити до 4500 лева. Причината – кредитите едва сега излизат на пазара, каза вицепремиерът Дончев. Към момента по тях работят 6 банки. Очакванията са да станат 12. Парите са осигурени, като по-широк кръг от хора ще се възползват от тях, обеща министър Караниколов. Той поясни, че ще има известни облекчения и промени по кандидатстването за тези кредити.

Икономическият министър Емил Караниколов обеща, че по тази програма се предвижда нов финансов ресурс. Българската банка за развитие представя различни продукти, посочи още той. 10 банки у нас са одоборили проекти – близо 1300 заявления са подадени за кредити по тях.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!