BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

1200 лева на месец за гурбетчия, решил да се върне

1200 лева на месец за гурбетчия, решил да се върне, научи trg.

С финансов стимул държавата ще връща българите в активна възраст, които живеят зад граница. Екстрите са за хора, които не са навършили 54 години. До 1200 лева на месец ще включва специалният пакет за гурбетчиите, решили да се приберат в родината. В него влизат разходите за наем, детегледачка, уроци по български и стипендии.

Ако българите, които живеят зад граница, изберат да работят в области с ниски възнаграждения, като Пазарджик, Шумен и Търговище, ще получават и допълнително половин заплата към основното си възнаграждение.

„Идеята е подкрепим семействата през първата година, докато се установят“, обясни зам. социалният министър Зорница Русинова. Тази мярка ще бъде предложена на Комитета за наблюдение на 12 декември.

С цел улеснение на завърналите се българи ще се направи и онлайн платформа към Агенцията по заетостта. Там българите, освен да научат повече за свободните работни места, ще могат да получават и информация за детските градини, училищата и болниците в даденото населено място. Освен това ще се направи и онлайн трудова борса, като част от европейския портал за трудова мобилност EURES.

Бюджетът по програмата ще бъде 10 млн. лв.

Марица

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!