BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

1,2 милиона кубика от язовир „Тича“ за напояване през май

Язовирът на 29 април. Снимка Добромир Драев

МОСВ е разрешило ползването на 1,2 милиона кубика от язовир „Тича“ за напояване през май. Това показва публикуваният на сайта на министерството месечен график за значимите язовири в страната.

Миналия месец заявките за напояване първо бяха отказани, след това МОСВ разреши да се ползват 0,700 милиона кубика от яз. Тича.

За май заявката на Напоителни системи – Шумен също е редуцирана от 2,850 на 1,200 милиона кубика, информират от министерството.

Според данните на МОСВ, в момента в язовир „Тича“ има 160 млн. куб. метра наличен обем, от който полезният обем е 120 милиона.

Утвърденият график за май разрешава ползването на общо 4,320 млн. кубика от язовира, от които 2,2 милиона са за питейно-битовото водоснабдяване на Шумен и Велики Преслав, 0,7 милиона за Търговище, 1,2 милиона за напояване и 0,220 млн. кубика за минимално допустим оток в р. Камчия.

Министерството отново цитира анализите, според които постъпващият приток в яз. Тича е значително по-малък от разхода, поради което МОСВ намалява заявките за ползване на вода от водните дружества и от Напоителни системи.

Предвид ниския наличен обем, при хипотеза за нулев приток и намалено водовземане от язовира, в края на 2020 г. общиян обем на „Тича“ ще достигне нива, под които водата няма да може да се ползва за питейно битово снабдяване без пречиствателна станция, пише отново в информацията на МОСВ. Министерството посочва, че ВиК-операторите и Асоциацията по ВиК – Шумен многократно са били уведомявани за необходимостта да вземат мерки за рехабилитация на алтернативно водоизточници.

От община Шумен е постъпила информация, че в момента се извършват предпроектни проучвания за евентуално възстановяване на алтернативни водоизточници, информират от МОСВ.

Вчера общинския съвет в Шумен прие декларация до МОСВ, в която изразява тревогата си от състоянието на язовири и опасността от хуманитарна криза, и призовава министерството да не използва водите за напояване. Управителят на Напоителни системи – Шумен Христо Николов обаче увери съветниците, че водата в язовира няма да свърши и е достатъчна и за питейни цели, и за напояване.

Общинският съветник Добромир Драев обаче оспори тези твърдения. Той съобщи, че е посетил язовира преди ден и е установил, че водата се е дръпнала с метър – метър и половина навътре само след три дни работа на напоителния канал.  „Не знам колко вода сте изпуснали, не знам и как я измервате.  Но напоителните канали са разрушени и загубите на вода по тях са огромни, вероятно са 100 процента“, обърна се Драев към шефа на Напоителни системи. http://radian.bg/2020/04/30/koga-shte-ni-udari-vodnata-kriza-yaz-ticha-prodalzhava-da-namalyava-no-may-nikoy-ne-znae-tochnoto-mu-sastoyanie/

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!