BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Шумен проучва стари сондажи в 4 села

Община Шумен проучва водоизточниците в селата. Сн община Шумен

Община Шумен предприе конкретни действия за решаване на проблема с безводието в селата Друмево, Кладенец, Костена река и Вехтово, съобщиха от администрацията. Населените места са на режим поради намаления обем на водоизточниците, вследствие на трайното засушаване и многобройните аварии по амортизираната водопроводна мрежа.

Днес комисия, включваща секретарят на община Шумен Христо Павлов, заместник-кметът по „Европейски политики, екология и туризъм“ Даниела Русева, експерти от администрацията и специалисти от ВиК направиха оглед в землищата на селата Друмево и Кладенец на съществуващите местни водоизточници – чешми и стари проучвателни сондажи.

Една от възможностите е да се проучи обстойно стар сондаж в близост до стопанския двор в село Друмево. На първо време трябва да се направи пробно водочерпене и лабораторен анализ, който да установи дали водата отговаря на санитарно-хигиенните норми. Според експертите от ВиК, от първостепенно значение за осигуряването на нормално водоснабдяване за четирите села е подмяната на напорния водопровод в участъка от шахтовия кладенец край село Ивански до село Друмево. Тръбата е с приблизителна дължина 15 километра и често аварира, което води до допълнителни загуби на вода и изостря проблема с недостига на вода за домакинствата, особено през летните месеци.

„Ще работим в посока проектиране, за да имаме готовност и да кандидатстваме за финансиране, тъй като подобен проект струва много“, заяви по време на проведените срещи с кметовете на четирите села секретарят на общината Христо Павлов.

„Проблемът с безводието е изключително остър и изисква спешна намеса от страна на държавата, както и конкретни действия от страна на местната власт съвместно с ВиК дружеството, затова насочваме усилия да се проучат алтернативните водоизточници и да се възстановят дълбоките сондажи“, заяви заместник-кметът Даниела Русева.

На работна среща в областната администрация, инициирана от областния управител Бейнур Ахмед, заместник-кметът по „Икономическо развитие“ Николай Колев обяви позицията на общинското ръководство, че осигуряването на вода за питейно-битови нужди е основен приоритет. По искане на община Шумен, областният управител ще свика междуведомствена комисия, която да извърши проверка на състоянието на язовир „Тича“, който захранва с питейна вода Шумен, Велики Преслав и Търговище.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!