BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Възраждане категорично няма да участва в правителство с ГЕРБ и ДПС

Веселин Вешев и общинският председател на Възраждане Ивайло Обретенов на пресконференция за изборните резултати. Сн Радиан.бг

Възраждане категорично няма да участва в правителство с ГЕРБ и ДПС, независимо под каква форма ще бъде предложен такъв кабинет – дали като партиен или като експретен. Това заяви на пресконференция в Шумен депутатът от Възраждане Веселин Вешев, който е член на все още действащия парламент и е избран в новото 50-то Народно събрание като водач на листата в Шумен.

„Ние сме заявили, че единственото правителство, което нашата партия ще подкрепи, е правителство с мандат на Възраждане“, подчерта Вешев. Той посочи и петте приоритета, които Възраждане ще отстоява в новия парламент – провеждане на референдум за запазване на българския лев, провеждане на референдум за оставане или излизане от НАТО, прекратяване на помощите за Украйна, прекратяване на санкциите срещу Русия и предоговаряне на условията за членството на България в Европейския съюз, които към момента не са изгодни.

По-късно от пресцентъра на Възраждане заявиха в прессъобщение, че партията няма да разговаря с ДПС по тези приоритети, „тъй като ДПС не е партия, а етнополитическа мафия и пета колона на Турция. Попадането на ДПС на второ място на последните избори на 9 юни 2024 г., следствие на негласуващите наши сънародници и гласовете от Турция, е огромна заплаха за националната сигурност на страната ни“.

Вешев също обясни с ниската избирателна активност резултатите в Шуменска област, където Възраждане губи гласове като почти всички останали партии, освен ДПС. Възраждане е трета политическа сила в региона, а в общините Смядово и Каспичан е на втора позиция. „В Шумен също сме втори и почти настигаме ГЕРБ“, заяви Веселин Вешев. Според него, промените в Конституцията също са се отразили на изборните резултати, „защото сега правихме избори с правителството /служебното, б.р./ на ГЕРБ и с МВР-то на ГЕРБ“. „Клептокрацията мина на нов етап и избори, направени с много пари, сега ще произведат ново мнозинство в парламента“, коментира Вешев. Според него, успехът на новата партия „Величие“ се дължи единствено на ниската избирателна активност, а самата партия е проект, създаден, за да спре възхода на Възраждане“. „Иначе ние щяхме да бъдем втора политическа сила, а сега са ДПС“, заяви Вешев.

Той благодари на избирателите на Възраждане от Шуменска област и декларира, че ще продължава да работи за региона като депутат в 50-тото НС. „В 49-тия парламент аз бях най-активният депутат от Шумен, всеки може да направи справка и да се убеди в това. Двамата депутати от ГЕРБ нямат нито едно изказване, депутатът от ПП също не се обади, а единият депутат от ДПС от септември не е стъпвал в парламента“, заяви Веселин Вешев.             

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!