Бъдни вечер е!

На 24 декември празнуваме един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер, нощта в очакване на Рождество Христово.
На Бъдни вечер по традиция семейството се събира около празнична трапеза, за да дочака заедно раждането на Божия син, който идва при хората, за да изкупи греховете им.
Обредната трапеза днес е основната част на празника. По традиция вечерята трябва да започне с прекадяване на трапезата, за да се прогонят злите духове. Стопанинът чете молитва, после разчупва питата с парата и първото парче от нея оставя пред иконата за Богородица. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината.
На трапезата на Бъдни вечер трябва да има нечетен брой постни ястия – 7, 9 или 11. Традиционно на масата се слагат пълнени чушки с ориз, сарми, боб, леща, варено жито, мед, баница с тиква, ошав. Смята се, че колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината.

Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите
Коледната елха със запалените свещи замества бъдника – пън от плодовито дърво, който традиционно гори цяла нощ на 24 срещу 25 декември в огнището, за да се помогне на раждането на новия Бог.
Днес църквата чества и Света преподобна мъченица Евгения.
Коментари
коментар
Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!