BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ще поскъпне ли водата в Шумен заради ВиК-мрежата на Индустриалния парк?

Цената на водата за шуменци ще се увеличи сериозно заради ВиК-мрежата на Индустриалния парк, която кметът Любомир Христов е приел в активите на общината. Това заявиха на днешната сесия общинските съветници Веселин Пенчев /БСП/ и Добромир Драев /ДБГ/.

Реакцията им беше по повод внесена от кмета докладна, с който той предлага да се предостави на ВиК-Шумен мрежата на Индустриалния парк, получена като дарение за общината от търговското дружество.

Ситуацията е притеснителна, заяви лидерът на БСП Веселин Пенчев и представи хронологията. На 13 март кметът на Шумен чрез договор за дарение е приел като дарение ВиК-мрежата на Индустриалния парк на обща стойност близо 2,5 милиона лева. „На практика Индустриалният парк ни е подарил нещо – водопроводни и канализационни тръби, общината незнайно защо го е приела и сега ще го даде на ВиК-оператора. Той ще го включи в активите си, а това съответно ще доведе до увеличаване на цената на услугата“, заяви Пенчев. И предупреди, че по прогноза на експерти, водата ще поскъпне между 50 и 70 стотинки от следващата година заради мрежата на Индустриалния парк.

Пенчев постави два въпроса на кмета Любомир Христов. Първият: „Защо общината приема вик-мрежата, която се намира в имота на търговско дружество? Така дружеството ще си спести средства за бъдещи ремонти и инвестиции. Ще приеме ли кметът вик-мрежите и на други предприятия, за да ги поддържа операторът с нашите пари и така да увеличаваме цената на водата?“.

И вторият въпрос: „Как така кметът еднолично е решил да приеме актив от 2,5 милиона лева? Такава практика не е позната досега“.

Веселин Пенчев коментира, че въпросът за ВиК-мрежата на Индустриалния парк трябва да се реши със санкция на общинския съвет и заяви, че групата на БСП няма да подкрепи докладната на кмета. „Всеки, който гласува „за“ трябва да знае, че заради това решение цената на водата ще се увеличи с минимум 50 стотинки за следващите 5 години“, заяви Пенчев.

Бившият кмет Красимир Костов обаче защити наследника си Любомир Христов и каза, че според договора за публично- частно партньорство, Индустриалният парк има задължение да изгражда инфраструктура и след това да я дарява на общината. „ВиК-мрежата на парка ще влезе по задбалансовата сметка на водното дружество и няма да доведе до увеличаване на цената“, беше категоричен Костов.

Неговото мнение обаче беше оспорено и от Добромир Драев, който също обяви, че решението не трябва да се приема. Драев изрази пълно съгласие с мотивите на Веселин Пенчев и също прогнозира, че водата ще поскъпне, ако общината приеме нови активи за 2,5 милиона лева.  „Да, те няма да влязат като собствени активи на ВиК – Шумен, но автоматично влизат в бизнесплана на дружеството, така че цената на водата ще се увеличи“, беше категоричен Драев.

Той призова кметът Христов да оттегли точката си от дневния ред и да предостави на съветниците пълна информация по случая.   

Кметът не каза нищо по поставените въпроси и остави заместничката си Росица Антонова да обясни позицията на администрацията. Антонова лаконично заяви, че договорите за дарение не минават през общинския съвет и че ВиК-мрежата на Индустриалния парк вече е общинска собственост, защото е получена като дарение.

Веселин Пенчев обаче посочи, че дарението е направено от търговско дружество, а това противоречи на закона за водите. Общинският съветник отново призова кмета да оттегли точката. Същото поиска и Иван Йонков, който коментира, че не трябва да се взема решение, ако има и най-малко съмнение, че то ще дискредитира Индустриалния парк.

Въпреки това Любомир Христов не оттегли точката и се премина към гласуване. Както обикновено, групата на ГЕРБ демонстрира военна дисциплина и подкрепи докладната на градоначалника. „За“ гласува и Красимир Костов.

Всички останали съветници бяха против или се въздържаха. Така точката остана без взето решение. Но въпросите остават.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!