BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шуменци на протеста на Мая Манолова: Вместо за водата на Шумен, управляващите дават 3 милиона за стадион!

Йордан Йорданов призова Манолова да се намеси заради критичното състояние на язовир „Тича“.

„Шумен скоро може да последва съдбата на Перник, но вместо за водата на града, управляващите отпуснаха 3 милиона за стадион“ – това заяви Йордан Йорданов от Шумен на протеста пред Министерски съвет, организиран от бившия омбудсман Мая Манолова.  Йорданов е председател на гражданската инициатива срещу изграждането на завод за боклук в квартал Дивдядово и участва в протеста заедно с група шуменци. Той съобщи, че след намесата на Мая Манолова евентуалният инвеститор на завода за боклук явно е преосмислил ситуацията и се е отказал от намеренията си, поне до този момент.

С надеждата, че намесата на бившия омбудсман ще помогне и за водата, Йорданов призова Мая Манолова отново да посети Шумен и да се заеме с критичното състояние на язовир „Тича“ и опасността от воден режим в региона.  „Съвсем скоро може да последваме съдбата на Перник, нашият язовир е почти източен, имаме най-мръсната и най-скъпа вода, но не се вземат никакви мерки“, заяви Йорданов  и и призова правителството да си свърши работата: „Нека тук министерският съвет и хората вътре да разберат, че след два месеца, ако започне режим на водата, няма да имат оправдание, че не знаят и нека ни чуят! И е крайно време, когато премиерът дойде да инспектира ловното поле или магистрала Хемус с джипа си, да слезе 50 км надолу и да види какво се случва с този язовир. От две години пишем, пращаме сигнали до всички инстанции, но не се вземат мерки. И вместо за водата, отпуснаха 3 милиона за стадион“, каза Йордан Йорданов, а думите му предизвикаха възмущение сред протестиращите.

Мая Манолова обяви пред протестиращите, че ще участва на следващите парламентарни избори през 2021 г.  Днешният протест в София е организиран от нейното движение „Изправи се“ съвместно с майките на деца с увреждания от Национална гражданска инициатива „Системата ни убива“.  Пред Министерски съвет протестиращите скандират „Оставка“ и държат плакати с призиви правителството на Бойко Борисов да си ходи, съобщи в. Сега.

Според организаторите, в протеста участват привърженици на Гражданската платформа и на „Системата ни убива“ от над 24 града – Русе, Велико Търново, Генерал Тошево, Добрич, Варна, Айтос, Банско, Своге, Кресна, Шумен, Ловеч, Раднево, Пазарджик, Батак, Благоевград, Сливен, Смолян и др.  Би Ти Ви съобщи за изключително сериозно полицейско присъствие пред сградата на Министерски съвет.  Организаторите разположиха бели столове на разстояние 1,5 м на площада пред МС, като така спазваха изискванията на социална дистанция.

Мая Манолова заяви, че е подготвена икономическа пътна карта за възстановяване на работните места и съживяване на страната след кризата с коронавируса. „Имаме план. Борисов няма план, но ние имаме“, каза Манолова и обясни, че изготвената от нея национална програма „Работа за всеки“ е на стойност 2,5 милиарда лева.  С нея се предвижда субсидирано увеличаване на работните места в микропредприятия, в семейния и малкия бизнес. Според Манолова, целевата й група са около 320 хиляди семейни и малки фирми, в които по програмата ще могат да се наемат до 50 % допълнително работници. Държавата да заплаща минимална работна заплата и осигуровки на всяко новооткрито работно място за срок от 19 месеца и със задължение работникът да бъде запазен на работа още поне 6 месеца след това, предвижда проектът. Според Манолова, програмата ще се захранва от ресурса за заетост, който правителството призна, че не може да оползотвори.  До момента в най-острата фаза на кризата само 15 милиона лева са достигнали до работещите за запазване на работните места, каза Манолова.

Коментари

коментар

Loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!