BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шефът на преславската болница си тръгва след два мандата, в които успя да запази лечебното заведение

Д-р Иван Димитров, управител на МБАЛ – Велики Преслав

Управителят на МБАЛ – Велики Преслав д-р Иван Димитров си тръгва от поста след два мандата начело на здравното заведение. Това потвърди самият той пред Радиан.бг. „Няма нищо драматично в случая, вторият ми мандат изтече още в началото на годината, но останах още няколко месеца заради тежката обстановка с коронавируса и изчаках да приключи извънредното положение“, каза д-р Димитров. Той вече е подал предизвестие за напускане на поста до общинския съвет във Велики Преслав, тъй като болницата е 100 процента общинска собственост.

„Причините за решението ми са чисто лични, още не съм пенсионер, имам други свои планове, други предложения за професионално и кариерно развитие“, каза д-р Димитров, но не уточни намеренията си. Все пак, за успокоение на неговите пациенти можем да кажем, че докторът остава във Велики Преслав.

Хирургът Иван Димитров е начело на преславската болница от 19 април 2013 г. и в продължение на 8 години успя да запази здравното заведение, въпреки опитите то да бъде закрито и печалната съдба на много такива малки болници.  „Поех болницата със задължения близо 700 000 лв., тя беше отписана от тогавашното общинско ръководство и изобщо не фигурираше в интегрирания план на здравеопазването в региона“, напомни д-р Димитров. По-късно имаше натиск „отгоре“ преславската болница да бъде закрита като самостоятелно лечебно заведение и да мине под шапката на МБАЛ – Шумен, както това се случи с новопазарската болница. Тогавашният кмет на Преслав и общинският съвет обаче не позволиха ликвидирането на здравното заведение.

„Изчистихме старите задължения още през 2015 г., тогава приключихме с нула лева дългове“, прави своеобразна равносметка д-р Димитров. Миналата година болницата е приключила със 150 000 лв. положителен финансово резултат. Отчетът на МБАЛ – Велики Преслав е приет на сесия през април и д-р Димитров е освободен от отговорност, т.е. той напуска поста си, след като е приключил всички ангажименти.  „Болницата няма задължения за заплати , няма нито един лев просрочени задължения, има достатъчно финансов ресурс да разплати и неползваните отпуски, т.е. дори и утре да затвори, тя няма да остане в дълг към общината“, обобщи д-р Димитров и коментира: Затова сметнах, че е най-почтено в този момент да се оттегля.

През първото тримесечие на 2020 г. болницата също е на печалба, макар и със скромните 3800 лв., но пандемията от коронавируса и извънредното положение промениха драстично картината. Заради епидемията и ограниченията за пътуване, болницата остана без пациенти, като почти всички лечебни заведения в страната. Още в началото на епидемията д-р Димитров предупреди в интервю за специализирано издание, че системата на финансиране на болниците чрез клинични пътеки  не е работеща за такава ситуация.  Министерството и здравната каса отчетоха този факт и решиха да плащат на 85% от старите заработки.  Но потокът от пациенти секна, а опорочената система на търговски дружества, от които непрекъснато се иска оборот, не работи, и няма да работи, коментира шефът на общинската болница.

Според него, много по-тежък от финансовия проблем е проблемът с липсата на кадри. Дори държавата да отпусне целево финансиране за кризисния период, проблемите няма да се решат, тъй като не са толкова финансови, колкото кадрови, посочва д-р Димитров, за когото това от години е болна тема. В малките болници млади лекари не идват, там навсякъде се разчита на работещи пенсионери, но те не са вечни, предупреждава шефът на преславската болница

В момента в МБАЛ – Велики Преслав работят общо 25 лекари, от които 11 са пенсионери. А 10 от тези пенсионери са на възраст над 70 години. Това съобщи кметът на Преслав Янко Йорданов в профила на общината във Фейсбук по повод проблемите на болницата.

От лекарите в трудоспособна възраст 8 работят по съвместителство и в други болници. Средната възраст на персонала на лечебното заведение, в т.ч. сестри и лаборанти, е 66 години. Именно липсата на лекари и медицински специалисти в трудоспособна възраст ще бъдат най-сериозният проблем на преславската болница още през следващите години и има опасност тя да не може да покрие стандартите  пречат за покриване на стандартите за работещите сега отделения и лаборатории, предупреди д-р Димитров.

Той от години призовава за реформа в здравеопазването и е убеден, че през  следващите 5 години моделът ще бъде сменен, защото вече всички се убедиха, че този не работи.  Системата на здравеопазване обаче не може да бъде променена из основи за по-малко от 25 години, коментира опитният здравен ръководител.

Д-р Димитров подчерта, че новият кмет и новият общински съвет във Велики Преслав се отнасят изключително позитивно към болницата, помагат с голямо желание и искат лечебното заведение да се развива. Хората си искат болницата, но със сегашната нормативна база това няма как да стане, ядосва се шефът на здравното заведение. МБАЛ – Велики Преслав обслужва няколко общини с около 20 000 жители.  Общинското ръководство уверява, че ще продължи да подпомага дейността и ще направи всичко необходимо болницата да продължи да предоставя здравни услуги на населението.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!