BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Христо Иванов пред „Политико“: Брюксел и Берлин се продадоха твърде евтино, за да си осигурят лоялността на Борисов

Брюксел и Берлин трябва да поемат своята отговорност за това, че са помагали българското правораздаване и други ключови институции да бъдат сграбчени от олигархичната мафия в страната.  Това казва Христо Иванов в интервю за „Политико“, цитирано от Дневник.  Брюкселското издание представя Иванов като лидер на реформаторска партия, чийто поход срещу корупцията помогна за това всяка вечер българи да излизат на протести вече пет седмици.

Заглавието на статията е „Доверието към ЕС е заложено на карта в България, казва реформаторски лидер“. Следва допълнението, че според Христо Иванов Германия и ЕС са се продали твърде евтино, за да си осигурят лоялността на Бойко Борисов.

В интервюто лидерът на „Да, България“ остро критикува ЕС и прави сравнение с това как в един момент империите започват да поверяват управлението на граничните си територии на местни феодали. „Българите очакват на първо място от Брюксел не пари (които Бойко Борисов често се хвали, че е осигурил), а помощ за спасяване на похитената правосъдна система чрез настоявания, че еврофондове ще има само при реален напредък в борбата срещу корупцията.“

Ако ЕС е неспособен да гарантира минимални стандарти за върховенство на закона в слаби държави като България, каква е ползата от него?, пита остро Христо Иванов.  В разговора с автора Кристиян Оливър той допълва, че Европейската комисия, която се предполага, че трябва да е гарант на договорите на ЕС, „доброволно си затвори очите за случващото се в България“, макар че именно еврофондовете са животоспасяващата кръв във вените на мафията. „Това ниво на завладяване на държавата в България е възможно единствено благодарение на евтината дрога на еврофондовете“, казва още Христо Иванов.

Изданието обяснява, че мафията в България е с корени в комунистическите спецслужби и се е разраснала, възползвайки се от безсилието на ЕС и използвайки стара тактика на заплахи и компромати.

„През последните месеци Иванов и други участници в кампанията сглобиха безпрецедентно ясна картина на това как кадри на олигарси на практика са изградили паралелна държава в България, упражняваща власт чрез компании, правосъдието, медиите, полицията и апарата за сигурност. Но европейските лидери подозрително мълчат за трупащите се доказателства, че страната – член на ЕС почти не покрива демократичните и законови норми на съюза и не критикува София за полицейска бруталност срещу протестиращи против корупцията и нападенията над журналисти.“

Обяснението на Христо Иванов защо Брюксел и Берлин си затварят очите за българската мафия е, че на европейската сцена Борисов е ключов съюзник на ХДС на канцлера Ангела Меркел и на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според него на двете места били зависими от премиера за отношенията си с Турция.

„Става дума за това, че с безусловната си подкрепа за Борисов от Германия и еврокомисията те продават твърде евтино доверието към Берлин и Брюксел и политическия им капитал. Можеха да получат същата степен на сътрудничество, без да се държат безпринципно и без да обезсърчават българите“, казва Иванов.  Той използва още по-ярки описания за Борисов. Според него на срещите на лидерите в Европейския съвет той очарова Меркел, като се държи като „безобиден глупак“ и вероятно ѝ напомня на обслужващия персонал, който е посрещал туристите от ГДР по социалистическите плажове в България. „С характерен балкански чар той е сервилен като пиколо в хотел“, допълва Иванов.

„Политико“ цитира позиция на ГЕРБ, че в партията и правителството не толерират корупцията и че премиерът неведнъж е заявявал, че няма за защитава никого, обвинен в корупция. Наистина, продължава изданието, Борисов иска да се представя като лидер с чисти ръце, който е осигурил идването на евросредствата след корупцията при правителството на БСП, която доведе до спирането им през 2008 г. Но Борисов не иска да предизвиква Ахмед Доган и Делян Пеевски, а протестиращите искат оставката му отчасти и заради връзките му с двамата, пише Кристиян Оливър и обяснява за читателите в чужбина кои са тези двама „задкулисни брокери на властта“.

„Най-голяма тревога предизвиква правосъдната система, защото се множат свидетелствата как тя се използва като инструмент за заплахи, рекет и превземане на бизнеса от страна на държавата. Десетки хиляди протестиращи изпълват улиците на София и други градове с искания за оставка не само на Борисов, но и на главния прокурор Иван Гешев. Но и двамата дават ясно да се разбере, че няма да отстъпят“, казва Христо Иванов.

Според него ЕС не може да претендира, че проблемът с върховенството на закона е единствено вътрешен въпрос – особено след като „страната е в такава бъркотия заради провала на мониторинга на правосъдната реформа“. Странно, но неотдавна Европейската комисия даде окичени с рози доклади, докато сега свидетелствата са, че всъщност превземането на страната от мафията се задълбочава. „Българската корупция е въпрос на финансов интерес и национална сигурност за всеки европейски гражданин“, казва Иванов. „Това не е вътрешен въпрос, защото най-голямата и най-лесната корупция е с европейски средства. Можете да идвате на почивка в България и да станете гост на отсъствието на върховенство на закона; може да имате бизнес в България и той да ви бъде откраднат.“

В заключение Христо Иванов казва, че когато е станал правосъден министър през 2015 г., не е имал илюзии дали Борисов иска реформи. „Исках да видя дали, ако има истински реформатор в министерството на правосъдието, това ще е достатъчно да получа европейска подкрепа. Безапелационното ми заключение е, че нямаше никаква помощ от Франс Тимерманс, който отговаряше за това като зам.-председател на Европейската комисия. Опитах да привлека вниманието на компетентните институции към злоупотребите с еврофондове, а те се оказаха още по-щедри към България. Някой в Берлин си прави цинични сметки – един милиард повече или по-малко, на кого му пука! Докато получаваш услуги от Борисов и го крепиш стабилно, кого го е грижа за някакви си рушвети?“

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!