BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Христо Иванов: Кога Бойко Борисов ще разкаже за бизнес връзките си с Маджо, СИК и Пашата?

Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов се обърна с поредица от неудобни въпроси към премиера Борисов, заместник-министър Нанков, министър Николова и кмета на Бургас. Това стана в живо включване на Иванов пред Висшия съдебен съвет.  Изявлението беше част от акция на лидера на „Да, България“, по време на която той залепи снимка на главния прокурор Иван Гешев на фасадата на ВСС с призив към прокурорите: “Ето това е петното, за което голяма част от обществото иска да реагирате, да се разграничите, да дадете отчет, да приложите закона към него”.

Иванов направи преглед на подадените от него сигнали за казуса със 8-те джуджета, за поредицата от нарушения от страна на Иван Гешев с искане прокурорите да се сезират за дисциплинарно производство и коментира, че до момента отговор по сигналите няма, за сметка на това прокуратурата се сезира за едно петно боя, видяно върху стената зад него по време на изявление.

Той припомни и основните искания на Демократична България: главният прокурор да мине под демократична отчетност, да се премахне несменяемостта на прокурорите и да се направи реподбор на сегашния състав.  “Изчисти прокуратурата, а тя ще изчисти всичко останало – това е простата логика на нашите действия и нашите предложения”, поясни Иванов. 

Иванов отговори и на коментарите на премиера относно излъчването с разговора с Ламбовски: “Когато се опитвам да се държа човешки с човек, когото възприемам като заплашен свидетел, който е под натиск и се опитвам да го предпазя от това да говори в ефир някакви неща, които може да го злепоставят  и това се превръща в опит на мен да ми се пришие Маджо, сигурно физиономията ми е била кисела и не особено щастлива. Аз не съм гьонсурат, за разлика от Бойко Борисов”.  

Лидерът на “Да, България!” се обърна към ГЕРБ и Бойко Борисов с поредица от неудобни въпроси: “По никакъв начин няма да позволя моето име да се произнася в едно изречение с Маджо. Това няма да Ви се получи, уважаеми господа от ГЕРБ. И на тебе, Бойко, няма да ти се получи. Сега ми гледай физиономията. Ето сега ми гледай физиономията! И ще ти кажа следното нещо: оттук нататък във всяко свое публично изявление аз ще задавам няколко въпроса: Кога Бойко Борисов ще излезе и ще разкаже конкретно и детайлно за своите бизнес връзки и своята лична история с Пашата, с Маджо и със СИК? Кога ще стане това нещо? Кога прокуратурата ще се заеме с тази история? Кога ще извадим от Търговския регистър общите фирми? Защото Бойко Борисов е ортак с тези хора. Аз не знам дали някой е казал нещо в мое присъствие и това мен ме ангажира. Но този човек в Търговския регистър, Бойко, ти си ортак с тези хора, които в момента се опитваш да ми припишеш. В момента тези хора и свързани с тях лица получават лъвския пай от българското Черноморие, концесии. Цяла Варна знае, че пристанище Варна, което се превръща в основна зона за забавление край морето, всичко това, лъвският пай от него отива пак в орбитата на Маджо и на СИК и на Пашата, на приятелчетата на Бойко. И аз искам да кажа нещо конкретно. Ако ние получим доверие и бъдем във властта по какъвто и да било начин, ние ще ревизираме всичко това. Лично се ангажирам. И сега искам да питам: Бойко, ти можеш ли да излезеш и да го кажеш това? Можеш ли да излезеш, ама да погледнеш хората в очите, не да си седиш на волана, както си бил. Хората разправят, че си бил шофьорче там? Можеш ли да излезеш и да кажеш, че ще направиш ревизия? Или след като си ги дал, каква ревизия да правиш…”

Христо Иванов отправи въпроси и към един от спътниците на Борисов в джипката – зам.-министър Нанков:  “Какво стана с брега на Росенец? Кога ще издадете този акт за държавна собственост? И кога ще си подадете оставката за това, че с Ваш подпис, г-н Нанков, е построено и легализирано това огромно яхтено пристанище на Доган. Валери Симеонов обеща, че ще го бутате това нещо? Кога ще го бутате?”

Иванов повдигна отново и въпроса за две обещания – едно от премиера и едно от бургаския кмет: “Кога, Бойко, ще ми изпратиш ревизионните актове на Лукойл? Обади се на Валентин Василиевич Златев, както ти го наричаш във вашата комуникация, и му кажи, че ще ми ги дадеш тези документи. Не на мен, обещал си го публично, спечелили сме дело, покажете ги на хората.”

“Когато бяхме в Росенец, за да проверим незаконното издигане на ограда, кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов издаде предписание на Доган да уреди акт 16 на своя сарай. Беше даден едноседмичен срок. Днес ще чуем ли дали има акт 16? Дали са уредени всички въпроси с такса смет и с тока? Или г-н кметът ще си подава оставката?”.

Пълното изказване на Христо Иванов е публикувано в сайта на Демократична България.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!