BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Христо Доков от Куклен театър – Търговище е номиниран за наградата „Сивина“

Христо Доков от Държавен куклен театър – Търговище е номиниран за актьорски дебют в годишните куклени награди “Сивина” 2022. Наградите отличават млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. За престижното отличие тази година ще се съревновават още шестима актьори от театрите в Благоевград, Пловдив, Плевен и Габрово.

Номинацията на Доков е за участието му в спектакъла „Пинокио“, по Карло Колоди, на режисьора Русан Стаменов. Там той изигра три роли – на Джепето, Котарака и Карабас. След броени дни публиката ще го види и в премиерния спектакъл „Последният лист“ по О. Хенри, на режисьора Диляна Димитрова.

Наградите „Сивина“ се организират от Асоциацията на куклените театри и Международният съюз на куклените дейци у нас. Победителите ще бъдат обявени на 21 март – Деня на кукления театър, на официална церемония в Столичен куклен театър.

Наградата „Сивина“ за млад куклен актьор е учредена през 2010 г. Името е почит и преклонение пред творчеството на цялото талантливо актьорско семейство Сивинови – Иван, Валя, Нина и Сивина. Отличието е учредено от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА – България. Младите актьори в кукленото изкуство се номинират за една от първите си три изяви на професионална сцена. Отличието е парична награда, грамота и статуетка, вдъхновена от емблематичната за трупата на Сивинови миниатюра „Метаморфози“. Инициативата се подкрепя от Съюза на артистите в България.

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!