BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хората със средно взимат повече от висшистите

Глад за кадри тресе страната, научи trg.

Почти всяка фирма във Велико Търново, например, търси работници, става ясно от справка в Бюрото по труда. Другият парадокс е, че хора със средно образование и професии са с оферти за по-големи заплати от висшистите.

Доста предприятия предлагат и примамливи условия за инвалиди, тъй като Агенцията по заетостта им поема заплатите и осигуровките и практически работодателят няма разходи. В целия регион незаети стоят над 1000 места „Няма още дълго фирмите да дават по 800 – 1000 лв., защото няма кой да им работи. Средната заплата във Великотърновска област е с 200 лв. под тази за страната и други региони, така че трудовата миграция и гладът за кадри ще доведат до покачването на възнагражденията“, коментират експерти. В момента на пазара на труда в региона най-търсени са шофьорите, продавачите, както и обикновените работници в почти всички производства, пише borbabg.com.

1500 лв. е стартовата заплата на готвач в момента, показа справка на „Борба“ в регионалната структура на Агенцията по заетостта. Множество са обявените свободни позиции на територията на Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов. Кандидатите са толкова малко, че вече работодателите са склонни да наемат и без опит, а обичайна практика е да се осигурява и транспорт от други населени места.

1200 лв. е стартовата заплата за вътрешни шофьори, както и за водачи на тежка техника. Ако сте жител на някое населено място извън В. Търново, работодателят плаща и пътните разноски. Стругари, заварчици, фрезисти са другите особено ценени и високоплатени професии в болярския град, както и в останалите населени места от Триградието.

В Горна Оряховица се търсят учители и болногледачи. Доста предложения има и за работници, шофьори и товарачи. Едни от най-търсените и добре платени позиции в региона са на компютърните специалисти. Няколко западни фирми търсят специалисти за управление на софтуерни конфигурации, които могат да работят даже от вкъщи и да получават добри пари.

Служители по поддръжка на софтуер и програмисти, включително и студенти, примамват дружества от Велико Търново с чуждо участие. Владеене на няколко езика и задължителен английски – писмено и говоримо, валидно чисто свидетелство за управление на автомобил, компютърни умения и познания поне на няколко операционни системи са само част от изискванията. Болшинството от работодателите искат и кандидатът да има възможност за интензивни пътувания, да има инициативност, комуникативност и презентационни умения, както и самостоятелно мислене и способност за поемане на отговорност. Даже и за позиция, за която се търсят среднисти, езиковите познания и компютърната грамотност – MS Office, Internet, визията и общата култура са решаващи.

Същото се отнася и за апетитните и добре платени позиции за търговски представители на водещи български и чужди компании, които също набират персонал за Велико Търново. До 2 хил. лв. месечно предлага един от потенциалните работодатели, специализирал се в сферата на видеонаблюдението.

Лупа

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!