BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ученици разкриха „Мистерията на изкуствата”

Седем ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици” и двама техни връстници от Велики Преслав разкриваха мистерията на изкуствата. Това стана по проект на програма „Еразъм+”, а домакин на събитието беше германският град Бабенхаузен.

Проектът събра участници от България, Турция, Латвия и Германия. В продължение на осем дни младите хора усъвършенстваха уменията си в различни направления на изкуството и опознаваха културите си.

През всеки един от дните учениците се занимаваха с различни изкуства. Разделени на групи, те изработваха кукли от обикновени чорапи и други подръчни средства. След това задачата им беше да напишат сценарий за представление и да го представят пред останалите участници. През останалите дни интерпретираха различни социални проблеми с помощта на оригами и ролеви игри.

По регламент имаше и културни вечери, в които участниците представяха държавите си. Запознаваха останалите с културата, традициите, кухнята, природата, историята и т.н. Българската вечер премина с изключителен успех.

Нашите участници посрещнаха гостите си с хляб и мед, а след това накратко им разказаха за красотата, историята и културата на България. Запознаха ги и с някои по-значими открития, направени от българи (първия компютър на Джон Атанасов, електронния часовник на Петър Петров, телефонния секретар на Асен Йорданов, космическата храна и др.).

Участниците в международния проект The Mystery of Art се потопиха и в необятното море от познания за българските шевици. Те използваха въображението си и оцветиха моделите, любезно предоставени от Янтра. Всички останаха очаровани от вплетените в тях кодове, символиката и значението на отделните мотиви. Те отнесоха по един модел в домовете си, заедно със скъпия спомен от запознаването с българските традиции и изкуство.

Кулминацията обаче настъпи с демонстрацията на българските хора и ръченици.

В края на вечерта всички хапнаха лютеница, сирене, суджук. Пиха домашен сок от бъз и се почерпиха със сладки. За гостите на българската вечер имаше и подаръци – козметика от „Българска роза“. Събитието приключи с право хоро, в което се включиха всички.

Проектът се реализира от фондация OpenSpace, в сътрудничество с UGEP.  Всички участници получиха Youthpass сертификати за участието си, с регистрационен номер от Европейската комисия и Приложение – самооценка за развитите умения и компетенции.

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!