BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ученици от Първа гимназия влязоха в ролята на преводачи

Ученици от Първа гимназия влязоха в ролята на преводачи и съдействаха на децата от Центъра за специална образователна подкрепа (ЦСОП) да могат да комуникират със своите гости от Валфдорско училище Atelierschule Zürich, Швейцария.

14-те гимназисти от Първо СУ „Свети Седмочисленици“, които са и посланици на Европейския парламент за Търговище, се включиха в дейностите на швейцарските ученици, които са тук, за да карат социалната си практика. Заедно с преподавателите си, те представят добри и утвърдени европейски модели за работа по интереси, в ателиета с разнообразна насоченост. Стремежът им е да открият нови ползотворни методи и практики за работа с деца с комплексни нужди.

„Вече 10 години швейцарските младежи идват в нашия Център, за да се срещат с деца със специални образователни потребности. Партньорството ни не се осъществява по проект, а е плод на лични контакти и изградено доверие.“ – разказа директорът на ЦСОП в Търговище Йорданка Маринкова. По думите й съвместните занимания с по-големи и различни по бит и култура ученици зареждат децата с позитивизъм и ги стимулират да открият силните си страни.

Томас Ердюши, който е ръководител на групата ученици от Цюрих, разказа, че по време на двуседмичната си практика в България, неговите ученици научават много нови неща и трупат ценен опит. Дейностите са организирани така, че всеки отделен участник да има принос за изпълнението на общата задача за деня.

За българските деца това е възможност да общуват активно със свои връстници от Европа. „Благодарни сме за възможността да помогнем и едновременно с това да упражним езика. За краткото време, което прекарахме заедно, успяхме да запознаем швейцарците с нашата култура. Можем спокойно да кажем, че те ще носят малко от България и от самите нас в себе си.“ – споделиха посланиците на ЕП.

Младежите от двете държави планират и други съвместни дейности и смятат, че партньорството им ще продължи.

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!