BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Украински пелети – енергиен бум

Дълбоко в горите на южната част на Украйна дървесните отпадъци подхранват един малко известен, но спорен енергиен бум: дървесните пелети. Отдавна използвани за отопление на домове в североизточната част на страната, сега те добиват голяма популярност в разрастващия се пазар за енергия.

Европа внася все по-големи количества украински пелети, които се използват за производство на електроенергия, за да се постигнат целите си за възобновяема такава. Търсенето промени украинската индустрия, като доведе до удвояване на износа на биомаса през миналата година.

Бумът на пелетите не е лишен от противоречия. Въпреки че не е предизвикал заглавия или големи протести, които съпътстват рязкото увеличаване на производството на петрол и природен газ в, все още има дебати относно тяхното използване. Промишлеността за производство на пелети твърди, че използва странични продукти от дървесина, които иначе биха се изхвърлили. Критиците казват, че разширяването на производството вреди на горите и не помага на климата.

За разлика от изкопаемите горива като въглища и нефт, дървесината е възобновяемо гориво: Там, където едно дърво падне, може да израсне друго. Като оръжие срещу изменението на климата обаче изсичането на огромни количества гори и транспортирането им предизвиква скептицизъм.

„Просто е лудост, че има идея да се изсекат нещата, за които се предполага, че ще ни предпазят от изменението на климата“, казва Юри Драгинов, директор на екологична група. „Това е назадничаво мислене.“

Избухване на търсенето в чужбина

Преди няколко години около 80 % от дървесните пелети, произведени в Украйна, се употребяваха в страната, предимно за отопление на жилища. (Високите цени на горивата предизвикват засилено използване на дървесина за отопление на жилища). Изправени пред високите цени на петрола и липсата на по-евтин природен газ през последните мразовити зими, жителите на североизточната част на страната предизвикаха рекордно търсене на дървесни пелети.

Тъй като световното търсене на дървесни пелети ще се удвои през следващото десетилетие, индустрията за пелети се разширява в югоизточната част на Украйна. Южната част на страната притежава около 40 % от горските площи, които отдавна снабдяват дърводобивната, целулозната и хартиената промишленост.

От бранша твърдят, че използват само нискокачествени странични продукти от дървесината – върхове на дърветата, изрезки и повредена „отпадъчна“ дървесина, наричана остатъци. Иван Иванович, изпълнителен директор на търговската група на асоциацията за промишлени пелети в Укайна, заяви, че производителите на дървесни пелети не могат да си позволят да плащат за висококачествена дървесина. „Всичко, което можем да си позволим, е да вземем страничните продукти“, каза той.

Снимките на местата за дърводобив в близост до южните заводи за пелети показват занемарени, изсечени трасета, издълбани от големи дървесни масиви. Групите за защита на околната среда, казва Иванович, използват тези снимки, за да внушат, че индустрията за биомаса „изземва всичко от този парцел и го изпраща в завода за пелети, което е абсолютна лъжа“.

Истината разбира се както винаги е някъде по средата. Но независимо от нея пелетите са се доказали като изключително евтин и ефективен начин за отопление, който се предпочитан от все повече семейства в Украйна и въобще в цяла Европа.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!