BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тръгва делото за тежката катастрофа на кръговото до „Практикер“

В Окръжен съд – Шумен е образувано наказателно дело за тежката катастрофа до Практикер, при която загина 22-годишната Светомира Станчева.

Чрез системата за случайно разпределение на делата, за докладчик по делото е определен съдия Димчо Луков, съобщиха от пресслужбата на съда.

С разпореждане от 24 април съдията-докладчик е насрочил разпоредителното заседание по делото за 15 май от 14.00 часа.

Делото е внесено от Софийска градска прокуратура с обвинителен акт срещу Жечко Д. Кюркчиев. Той е обвинен за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата, като не избрал скорост за движение на управлявания от него автомобил до 50км/ч и не пропуснал превозно средство, движещо се по път с предимство. По този начин Кюркчиев предизвикал катастрофа и по непредпазливост причинил смъртта на Светомира Анатолиева Станчева и средна телесна повреда на Милена Михайлова Сабинова.

Предмет на делото е престъпление по транспорта, квалифицирано по чл.343, ал.4 от НК във вр. с чл.343, ал.3 от НК във вр. с чл.343, ал.1, ч.“б“ и „в“ от НК във вр. с чл.342, ал.1 от НК.

Тежкият инцидент, при който загина Свети, стана на 28 септември миналата година. Тогава Волво, управлявано от 18-годишен ученик, влетя с висока скорост в кръговото кръстовище пред Практикер и помете колата на Светомира Станчева, която излизала от паркинга на хипермаркета. Момичето почина в шуменската болница малко след инцидента, а 43-годишната й спътничка бе приета със счупен таз.

18-годишният шофьор на джипа Жечко Кюркчиев и пътувалият с него Марсело Василев останаха невредими.

По-късно от прокуратурата обявиха, че Волвото-убиец се е движело с 94 км/ч, а веднага след катастрофата полицията съобщи, че шофьорът Жечко Кюркчиев е дал положителен тест за амфетамини.

Водачът – ученик от СУ „Сава Доброплодни“, беше задържан в полицейския арест, а прокуратурата обяви, че ще иска постоянното му задържане под стража. На делото за гледане на мярката за неотклонение обаче бе обявено, че според резултатите от токсикологична лаборатория във Варна в кръвта на шофьора не са намерени наркотици. Адвокатите на Кюркчиев пък заявиха, че в деня на катастрофата клиентът им бил под въздействието на три упойки, тъй като бил на манипулация за поставяне на зъбни импланти. Така съдът пусна 18-годишния Кюркчиев от ареста и му наложи мярка за неотклонение „домашен арест“, а в края на ноември го освободи под гаранция от 25 хиляди лева.

Впоследствие настъпи още един обрат по делото, който предизвика нови съмнения и въпроси. Оказа се, че Волвото – убиец се е самозапалило, при това на охраняем паркинг на МВР, като така са заличени ключови доказателства.

Във връзка с тежкия инцидент от Европейския център за транспортни политики заявиха, че кръговото до Практикер не отговаря на нормите, тъй като вътрешният му диаметър е 6 метра по-малък от нормативно определения размер за подобно съоръжение.

След инцидента близките на загиналата Светомира организираха редица протести и поискаха справедливост и законови промени за безопасност по пътищата.

The post Тръгва делото за тежката катастрофа на кръговото до „Практикер“ appeared first on RADIAN.BG aвторски поглед на събитията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!