BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Трети месец водата в Шумен остава негодна за пиене

Трети месец остава негодна за пиене водата от язовир Тича, който снабдява жителите на Шумен, Велики Преслав и селата Панайот Волов, Белокопитово и Дибич. Последните проучвания на РЗИ – Шумен, публикувани днес на сайта на инспекцията, показват, че „стойностите на показател мътност все още са над обичайните и са неприемливи за потребителите“.

Водата от яз. Тича беше обявена за негодна за консумация на 18 януари и оттогава всяка седмица, след поредните изследвания, РЗИ – Шумен предупреждава, че водата не трябва да се ползва за пиене и за приготвяне на храна. Инспекцията взема ежедневни проби от различни пунктове в Шумен, за да провери качествата на водата от мрежата.

Не се констатират други отклонения от нормите по изследваните физикохимични показатели, съобщават от РЗИ. В пунктовете, от които е взета водата, се установява наличие на остатъчен хлор в нормативно определените граници. Контролните проби питейна вода, взети на 22.03.2021 г. и на 23.03.2021 г., съответстват на здравните норми и по микробиологични показатели, обявяват от РЗИ.

От страна на РЗИ–Шумен продължава засиленият контрол над обеззаразяването на водата, подавана от ВиК–Шумен в зоната на водоснабдяване в язовир „Тича“.

Междувременно от ВиК – Шумен обявиха след питане на общински съветник, че няма основания за намаляване на цената на водата в този период.

Още в края на януари общинският съветник Васил Тодоров внесе сигнал до председателя на КЕВР Иван Иванов и попита с колко ще бъде намалена цената на водата в Шумен, след като е негодна за консумация. От последвалата писмена комуникация между различни институции става ясно, че КЕВР прехвърля въпроса към шефа на ВиК-Шумен Жанета Панайотова. Тя от своя страна обясни, че водата от язовир „Тича“ наистина е мътна и не отговаря на изискванията за качествата на питейната вода, заложени в Наредба 9. Според Панайотова обаче това не е основание да се намали цената на водата за шуменци.

Шефката на ВиК заяви, че водният оператор си е свършил работата – незабавно са уведомили РЗИ за повишената мътност на водата и са повишили дозата на обеззаразящите вещества. Според Панайотова, увеличаването на мътността на водата водело до увеличаване на разходите за обеззаразяване. „Поради това не е налице нито нормативно, нито разходо-обусловано основание за намаляване на цената на водата“, отговори шефката на ВиК до КЕВР и до Васил Тодоров.

Олбастният управител на Шумен Стефан Желев също отказа да свика заседание на Асоциацията по ВиК и да вземе решение за намаляване на цената за времето, когато водата е негодна за консумация. /повече тук/

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!