BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Театрални празници: Къртицата, която полетя на шуменска сцена

Един нестандартен спектакъл участва в Друмевите театрални празници тази година. „Полетът на къртицата“ е постановка на  „Puppet’s lab“ и Столичния куклен театър. Текстът е на актрисата Полина Христова. Стиховете са на режисьорката Веселка Кунчева. Сценография и кукли: Мариета Голомехова. Музиката е на Милен Апостолов, хореографията – Надежда Дичева.

Заглавието е оксиморон, защото къртицата не може да лети. Но в спектакъла показа, че може да лети! Идеята за него се ражда по време на пандемията. Три години по-късно той е актуален, защото забравихме за ковид вируса, но имаме други предизвикателства – война, финансова и политическа криза. Социалните мрежи са като торнадо. И ние избираме отшелничеството, което отнема истинската ни сетивност.

Живеем в страх за душевното си оцеляване. Пазим се от агресията, депресиите, паник-атаките. Подвластни сме на всички синдроми на XXI век. Полудяваме от диагнозите рак, СПИН, диабет, затлъстяване… Зависимите от дрога, алкохол, високи скорости са ежедневна тема на медиите. Вижте рекламите. Те ни облъчват с лъскавите етикети на индустриална храна и медикаменти срещу болката – сугестия, която ни прави насилствено потребители. Някои жени даже не знаят, че нямат простата! Всяко втора реклама е, че „простатата ни алармира“.

Три голи кукли са партньори в моноспектакъла на актрисата Полина Христова. Били грозни. О, не! Грозни са страховете ни, унижението да бъдем подценявани, фалшивите новини. Впрегнали сме защитните си рефлекси срещу лъжите на политиците и ментетата на пазара. Домът е единственото убежище, в което се чувстваме защитени, но което трябва да одухотворим със спомени. И с партньорства…

В тази драматична измислица на Полина Христова има автобиография, но и социология. Всеки носи своите демони, по-важното е да опази детето у себе си. Не само от детството, но и в реалната действителност. Радостта от детската шейна ни кара да се радваме на първия сняг. Майчината целувка  възпитава сетивата ни. Ние не сме само инстинкти, макар за самотните хора индустрията в днешно време сериозно да работи… Куклите на Полина Христова раждат живот, имат страсти, привързват се като деца, искат внимание…

Това е спектакъл за възрастни. В програмата е написано: 12+. Ако може, зрителите нека са по-възрастни, но с въображение и чувствителност. Защото самотата не е в битуването между четири стени. Самотата е начин на мислене – да можеш да полетиш дори като къртица. Това може да се разкаже и с кукли. Ако им дадеш дихание, ще преразкажеш целия копнеж на своето съществуване. Излезте от дупката си, надживейте комплексите си, сетивата жадуват за общуване. Нали стана актуална думата „емпатия“.

Още преди десет години учените признаха самотата за социално заболяване при възрастни и  младежи. Скоро САЩ съобщи, че 30 процента от починалите жители са с диагнози, свързани със самотата – обездвижване, затлъстяване, липса на мотивация за живот, риск от деменция, намерения за самоубийство…

Актрисата Полина Христова е написала за спектакъла много лично.  Самотата е екзистенциален проблем от древността до наши дни. Франсоаз Саган прави бум в литературата с първия си роман „Добър ден, тъга“ през 1954 г. Образована, от богато буржоазно семейство, тя става бунтарка срещу нравите на обществото. И признава: „Когато се чувстваш най-зле, тогава винаги си сам.“ Така е и с героинята на Полина Христова. Но къртицата все пак ще полети… Има надежда…

Полетът на Къртицата

Това е нов вид театър. Куклите могат да кажат много на възрастните. Реакциите в шуменската публиката бяха интересни. Тя разбра, че сцената не е само за забавление. Същественото е невидимо за очите, както казва Екзюпери.

Актрисата Полина Христова е родена на 10 ноември 1983 г. Завършила специалността „Актьорство за куклен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Професионалната си кариера започва през 2009 г. Играе в постановки на много театри. През 2003 г. е била на шуменска сцена. Има няколко номинации за „Аскеер“ и национални награди за куклени спектакли. През 2012 г. стана част от екипа на „Господари на ефира”  като репортер в рубриката си „Popolina Vox”. Казва, че театърът е смисълът на живота й.

Преди да се раздели с шуменската публика, Полина  докосна с длан за кадем пода на сцената. Вероятно това е нейният ритуал и нейният код да остави част от творческата си енергия в Друмевите театрални празници.

„Полетът на къртицата“ е голямо сценично изпитание. Екипът й е прекрасен. Трудно се пише музика за театър, но Милен Апостолов е подходил много деликатно, за да ни накара да полетим с къртицата…

Ето стиховете на Веселка Кунчева – режисьор на спектакъла:

„Танцувай в мене страх.

Не позволявай на мечтите,

на вярата и любовта

да ни отнемат дълбините,

в които аз и ти летим

орли обезкостени.

Танцувай в мене, страх.

Танцувай в мойте вени…“

Моноспектакълът „Полетът на къртицата“ има две награди на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“ в категории: „Изкуството на композитора в моноспектакъла“ и „Гласът на медиите“; номинация за награда „АСКЕЕР“ в категория „Моноспектакъл“. Тази година Полина Христова получи награда „Икар“ в раздела „Постижения в кукленото изкуство“  за изпълнението ѝ в „Полетът на къртицата“.

Полина Христова с грамотата от фестивала

А Веселка Кунчева е един от най-успешните режисьори през последните години. Запомнете това име. Родена е в Плевен, учила е оперно пеене в Нов български университет, завършва магистратура по режисура за куклен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, а по-късно специализира филмова и телевизионна режисура. Тя е режисьор и съавтор на редица успешни постановки в страната и чужбина. През 2014 г. съвместно със сценографа Мариета Голомехова основават театралната компания „Пъпетс лаб“ („Puppets lab“), чиято цел е да изследват и търсят нови театрални способи и форми. Постави в Народния театър „Последното изкушение“ по Никос Казандзакис, а на сцената на Античния театър в Пловдив – легендарната рок-опера „Исус Христос суперзвезда“ и „Мария от Буенос Айрес“.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

The post Театрални празници: Къртицата, която полетя на шуменска сцена appeared first on RADIAN.BG aвторски поглед на събитията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!