BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Стискайте ни палци“. Над 380 състезатели от 20 страни в Международния турнир по информатика

Стартира 13-ото издание на Международния есенен турнир по информатика IATI. Тази година в турнира ще участват 381 състезатели – 160 в младша възраст и 221 в старша.

От 23 страни заявили участие в IATI, 20 са се регистрирали – Азербайджан, Албания, Армения, Белгия, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Израел, Казахстан, Кипър, Молдова, Северна Македония, Словения, Сърбия, Татарстан, Украйна и световните сили в информатиката Румъния и Русия.

„В миналогодишното издание на IATI имаше участници от 18 държави, за първи път участват информатици от Албания и Босна и Херцеговина“, каза Бисерка Йовчева – председател на организационния комитет на IT надпреварата.

“Състезанието бе открито онлайн вчера. Международното жури е ситуирано изцяло в Шумен“, обясни Йовчева и допълни, че паралелно с Международния турнир ще се проведат и Националния есенен турнир, и Балканската олимпиада по информатика, чиито виртуален домакин е Северна Македония.

IATI и BOI ще бъдат с два състезателни дни (26 и 27 ноември – петък и събота), а Националният турнир ще има един състезателен ден (27 ноември – събота). Йовчевая припомни, че турнирът е единственият, който се провежда едновременно в две възрастови групи: младежка (junior) – за ученици до 15.5 години и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен.

Шумен е представен от 3 отбора. “Стискайте ни палци, защото в тази голяма конкуренция ще ни е много трудно“, каза Бисерка Йовчева.

По нейни думи, тази години участниците ще могат да се състезават не само от състезателни площадки, но и от вкъщи, като феърплеят ще бъде проследен от съдиите посредством камера и софтуер, който на 2 секунди ще скрийншотва екраните на младите информатици.

Домакин на турнира е Община Шумен. Съорганизатори са ШУ „Епископ Константин Преславски“ и „Школа А и Б“. Турнирът се провежда под патронажа на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков и ректора на Шуменския университет проф. Георги Колев.

Партньор на IATI е МУСАЛА СОФТ. Генерален спонсор на събитието е „Алкомет“ АД. IT надпреварата е подкрепена и от PeerAssist и Ротари клуб – Шумен.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!