BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спомени от соца: ЦУМ беше емблема на родната търговия и изобилието, а не просто магазин

По времето на социализма ЦУМ беше емблема на родната търговия и изобилието, не просто магазин, а цяла институция. На площ от 19 000 кв. м той беше най-големият на Балканите и събираше цели 120 магазина в един.

Затова и хора от цялата страна идваха в София, за да си купят модерни дрехи, да облекат детето за абитуриентския бал, да се снабдят с така дефицитните телевизор или пералня.

Няма да забравя какви големи опашки ставаха, като пуснаха телевизорите „София-81“, които за времето си бяха чудо на техниката, символ на престиж за всеки образцов дом. Та тогава се правеха списъци, даваха се номерца и чакаш, докато ти дойде редът.

Плануваните бройки все не достигаха. Беше пълно с руски телевизори, но нашите бяха много по-хубави. За перални и хладилници също имаше голям дефицит. Всичко ставаше със записвания и най-вече с дебели връзки. Във всеки дом обаче имаше хладилник, телевизор и пералня. Тогава вървеше приказката за трите ключа. За това, че всеки българин имал ключ за кола, вила и апартамент, което си беше абсолютна лъжа.

Нашето семейство нямаше нито вила, нито кола, така и не успяхме да спестим пари с учителските си заплати за такива екстри. Имахме само един апартамент, който изплащахме повече от 20 години.

При социализма уж всички бяха равни, ама някои бяха по-равни. Публична тайна беше, че на третия етаж на ЦУМ имаше стая за ВИП персони и дипломати със специално зареждане, за която обикновените граждани не знаеха.

Никой простосмъртен нямаше право да влиза и да пазарува там.

Е, в тази вълшебна стая имаше и от пиле мляко – стоки, където никъде другаде ги нямаше тогава. Но като цяло, ЦУМ беше най-добре зареденият магазин в цялата страна с голямо разнообразие от стоки, за да изглежда добре в очите на чужденците най-вече. Обаче към края на 80-те и там започна да се усеща остро дефицитът.

А продавачките в ЦУМ-а се изживяваха като богопомазани и един вид началници на клиентите. Често се държаха грубо и с презрение, тъй като всеки искаше да се домогне до връзките им, за да се уреди с някоя стока.

Източник: Ретро

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!