BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сделки в края на мандата: Община Хитрино пак се опитва да продаде ловен кантон на скромна цена

Община Хитрино за втори път пуска за продажба ловния кантон в чашката на язовир Тервел, след като първият опит беше спрян от съда преди 4 години. Сега добре поддържаната масивна ловна хижа, разположена на 175 кв. метра, е обявена на търг за скромните 12 000 лв., на цената на стара кола. Апетитната сделка е внесена на последната сесия в края на март от екипа на хитринския кмет Нуридин Исмаил, а общинският съвет, доминиран от прокметско мнозинство, е одобрил предложението с 11 гласа „за“ и 6 „против“.

През лятото на 2019-та, в края на предходния мандат на кмета Исмаил, общината за първи път се опита да продаде ловния кантон в с. Тервел. Сградата беше пусната на търг за 15 000 лв., отново с решение на общинския съвет. След многобройни жалби от жители на селото и от местни ловци областният управител, тогава Стефан Желев, оспори решението на хитринските съветници и то беше отменено от Административния съд.

В хода на съдебното дело беше изяснено, че ловният кантон в с. Тервел всъщност е държавна собственост, макар че в докладната за продажба, подписана от зам. кмета на Хитрино Илхан Ахмед, имотът беше посочен като „частна общинска собственост“. Проверка в регистрите на областна администрация показа, че кантонът има акт за държавна собственост още от 1990 г. и този акт не е отменян, нито пък сградата е отписвана от списъка на държавните имоти. Това обаче не е попречило на община Хитрино да си актува ловния кантон като „частна общинска собственост“ и през юни 2019 г. да го обяви за продажба. Едва след като областният управител спря решението за търга, кметът на Хитрино е поискал отписване на имота като държавна собственост. Областният управител обаче отказва, ловният кантон продължава да бъде държавен, а съдът постановява, че община Хитрино незаконно се разпорежда с чужда собственост и спира сделката.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил с ловци в ловния кантон в с. Тервел, сн. Фейсбук, архив

Нещата замръзват на тази точка за почти 4 години до март 2023 г., когато ситуацията се повтаря под индиго. Само цената на кантона става още по-апетитна и стойността му необяснимо пада от 15 000 на 12 000 лв., при положение, че имотите в цялата страна поскъпнаха в пъти през изминалите години. Иначе сценарият е абсолютно същият – ловната хижа пак е пусната за продажба в края на кметския мандат, предложението пак е внесено от зам. кмета Илхан Ахмед, за имота пак е изваден акт за частна общинска собственост, за цената от 12 000 лв. пак е посочена „пазарна оценка от лицензиран оценител“. И, разбира се, предложението отново е одобрено от прокметското мнозинство в общинския съвет, в случая – от 11 съветници. Впрочем, заедно с продажбата на ловния кантон в Тервел, на същата сесия в края на март ударно се гласуват още десетина продажби на общински имоти.

И тук стигаме до най-същественото в случая – ловният кантон, който община Хитрино се опитва да продаде за втори път, продължава да бъде държавна собственост. „Той не е отписан от регистъра на държавните имоти“, заяви областният управител на Шумен проф. Христо Христов, когото попитахме какво се е случило със собствеността на кантона и на какво основание община Хитрино пак го вади на тезгяха. „Възложил съм на нашите юристи да направят пълна проверка на документите, може през годините да е имало размяна на някакви писма с община Хитрино, но ловният кантон и до този момент фигурира в списъка на държавните имоти“, каза областният управител. Което означава, че общинското ръководство на Хитрино за втори път се опитва да продаде чужда собственост, въпреки категоричното съдебно решение от 2019 г., че такава сделка е абсолютно незаконна.

Областният управител е сезиран за случая и от шестимата общински съветници от Хитрино, гласували против продажбата. „Сигналът е получен в администрацията на 7 март и проф. Христов ще се произнесе в законния 7-дневен срок“, заявиха от областната управа.

Ловната хижа в чашката на язовир Тервел, за която има толкова апетити, е строена още през 70-те години с доброволен труд и дарения от местните ловци, а през 1990 г. за сградата е издаден акт за държавна собственост. Кантонът е в много добро състояние и непрекъснато е бил ремонтиран през годините, а през 2019 г., при първия опит за продажбата му, дори е построен асфалтов път до него. Още преди 4 години обявената тогава цена от 15 000 лв. изглеждаше смешно ниска за добре поддържаната масивна сграда. Сегашните 12 000 лв. пък изглеждат направо като подарък за евентуалния нов собственик. „Мястото наистина е апетитно. Който си вземе на концесия язовира, ако сложи ръка и на тая сграда, нещата отиват в друго русло“ – коментарът е на тогавашния оценител на ловния кантон, арх. Павлин Банчев, пред в. Сега, където през 2019 г. е публикувано разследване по случая, озаглавено „Как община Хитрино се готви да продаде на безценица китен ловен кантон“ /публикацията можете да прочетете тук/

И сега, както и през 2019 г., съдбата на ловния кантон е в ръцете на областния управител на Шумен. До няколко дни проф. Христо Христов трябва да се произнесе дали спира решението на общинския съвет в Хитрино за продажбата на апетитната ловна хижа.

Дияна Желязкова

The post Сделки в края на мандата: Община Хитрино пак се опитва да продаде ловен кантон на скромна цена appeared first on RADIAN.BG aвторски поглед на събитията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!