BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Само 16 от всичките 41 съветници в Шумен подкрепиха декларация, осъждаща руската военна инвазия

Само 16 от всичките 41 съветници в Шумен подкрепиха декларация, с която остро се осъжда руската военна инвазия срещу Украйна и се настоява за нейното незабавно прекратяване и изтегляне на руската армия извън пределите на украинската територия. Това стана ясно от писмо до медиите, разпространено късно вчера от общинския съвет.

Декларацията, осъждаща войната в Украйна, е подписана от Местна коалиция ДБГ /БНД, ЕНП, ССД, Глас народен, НДСВ/, ВМРО – Българско национално движение; Демократична България – Обединение /ДА България, ДСБ, Зелено движение/; ДПС и групата общински съветници „За Шумен“. Тези политически сили обаче имат по-малко от половината съветници в местния парламент, така че документът засега не може да стане обща позиция на местната власт.

Общинските съветници от ГЕРБ, БСП и Български социалдемократи не са подкрепили декларацията. От ГЕРБ обясняват пред местна медия, че са направили гласуване в групата и общото решение е да не се подкрепя тази декларация. ГЕРБ обаче подкрепя националната декларация за Украйна, приета от Народното събрание, посочва председателят на групата Борислав Беджев.

Групата на БСП пък изобщо не се е събирала и не е обсъждала декларацията, а двамата съветници на ПП “Български социалдемократи”, бившите кметовете Красимир Костов и Максим Иванов обявиха, че са против още при инициирането на документа.

Камен Андонов: Позицията на ГЕРБ е възмутителна!

Оказва се, че не всички общински съветници от ГЕРБ са съгласни с позицията на групата да не се подкрепя декларацията. Бившият пиар на партията Камен Андонов нарече това „позорно“.

„Позицията на ГЕРБ да не подпише декларацията е възмутителна! Сега, след като е ясно какво се случва, е позорно да не се подкрепи декларацията в момента, когато в Украйна умират хора! Това, което се случва в  Украйна, е престъпление срещу човечеството в руски вариант и ние трябваше да приемем даже по-остра декларация“, категоричен е Камен Андонов

Той казва, че изобщо не е чувал за заседание на групата на ГЕРБ по темата и никой не го е търсил за мнение. Бившият пиар на ГЕРБ призова председателя на групата проф. Беджев да покаже протокола от заседанието. „Призовавам проф. Беджев да покаже протокола от заседанието, за да се види начинът, по който се е стигнало до решението да не се подкрепи тази декларация. Нека ГЕРБ да запознае широката общественост с какви аргументи общинските съветници са решили да не подкрепят декларацията!“, призова Камен Андонов.

Той заяви, че категорично подкрепя декларацията и смята, че документът трябва да е по-остър, още повече, че градът побратим на Шумен, Херсон, в момента е обект на руски военни атаки.

„Нивото на компетентност в групата ГЕРБ е такова, че те не са в състояние да вземат никаква аргументирана позиция по всеки по-сложен казус, да не говорим в контекста на сегашната сложна обстановка“, коментира в заключение Камен Андонов.

Данаил Данчев: Ще обсъдим декларацията!

Групата на БСП не е против декларацията, но съветниците на левицата не са се събирали и не са обсъждали документа, обясни председателят на групата на БСП Данаил Данчев, като подчерта, че те подкрепят националната декларация за Украйна.

Данчев допълни, че в понеделник ще има заседание на общинския съвет на БСП и тогава ще бъде разгледан текста на декларацията. Ще съгласуваме позицията си партийния актив и с позицията на цялата партия, след което ще подкрепим декларацията или ще излезем със собствена декларация, каза Данчев.

Той обаче постави още един сериозен въпрос – за готовността на Шумен в сегашната сложна обстановка. „Ние по-скоро сме притеснени от това, доколко сме готови да реагираме при изостряне на конфликта, каква е готовността ни да посрещнем по-голяма бежанска вълна от Украйна, каква е степента на сигурност за гражданите“, подчерта председателят на съветниците на БСП

Декларацията беше предложена в края на февруари от общинския съветник Христофор Крумов от ДБГ. На заседание на Консултативния съвет на 28 февруари председателите на политическите сили обсъдиха текста на декларацията, но не постигнаха съгласие за нейното приемане, а групата на БСП не участва в консултациите.

Ето пълният текст на декларацията

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ ОТ ГР. ШУМЕН

НЕ НА ВОЙНАТА!

            В ранните часове на 24 февруари руският президент Владимир Путин заповяда атака срещу Украйна. Тази инвазия, продължаваща вече пети ден, е акт на война срещу териториалната цялост на една европейска суверенна държава. Русия е велика страна, със славна култура, история и народ, но властта в Русия отказва да зачита правилата за мирно решаване на споровете. Този конфликт обрича на братоубийства безброй руснаци и украинци в една безсмислена война, която освен чисто човешки загуби и трагедии, ще доведе и до трайни финансови последици в световен мащаб.

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ:

1.         Местна коалиция ДБГ /БНД, ЕНП, ССД, Глас народен, НДСВ/;

2.         ВМРО – Българско национално движение;

3.         Демократична България – Обединение  /ДА България, ДСБ, Зелено движение/;

4.         Движение за права и свободи;

5.         Група общински съветници „За Шумен“.

•          Остро осъждат руската военна инвазия срещу Украйна и настояват за нейното незабавно прекратяване и изтегляне на руската армия извън пределите на украинската територия.

•          Настояват за гарантиране живота, здравето и имуществото на всички граждани, живеещи на територията на Украйна.

•          Подкрепят българската държава в организираните действия за защита на правата и законните интереси на българите, живеещи в Украйна.

•          Изразяват готовност Община Шумен да окаже хуманитарна и логистична помощ на хора, идващи както от побратимения ни гр. Херсон,  така и от цяла Украйна, включително и чрез настаняване на бежанци.

•          Призовават всички спорове и конфликти да се решават по мирен път, чрез дипломация, взаимно уважение и толерантност при спазване на международното право.

•          Напомнят, че ядрената енергия е предназначена да служи за благото на човечеството.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!