BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Само едно място в България може да оцелее при ядрен удар

В България има само едно място, което е неуязвимо при ядрен взрив, разбра TRG.

По повод напрежението между Русия и САЩ нобеловата лауреатка за мир Айра Хелфанд изчисли пред сп. „Нейшън“, че дори при екплозия само на 300 от 1600-те стратегически бойни глави на Москва над големите градове зад океана, за половин час ще загинат 78 милиона души.

В случай че над София падне атомна бомба, единствената конструкция, която ще оцелее, е тази на НДК. Това заяви пред „168 часа“ инж. Йонко Пенев, участвал в мащабния проект като технически контрол по част конструкции.

Според него нито Министерският съвет, нито президентството или втората сграда на парламента в т.нар. триъгълник на властта не могат да се мерят по здравина с двореца на културата.

Негови колеги допълват, че става въпрос само за оцеляване на конструкцията. За да приключат бързо строителството, от 1 септември 1980 г. до март 1981 г., когато е завършен строежът, всички сили на строителните организации са били съсредоточени върху НДК.

„На 30 август 1980 г. предадоха блока, в който живея. Тогава майсторът ми каза, че от следващия ден всички негови колеги са командировани да работят за довършването на двореца“, разказа столичен архитект.

Григор Стоичков, тогава министър на строителството, е свиквал ежедневна оперативка в 7 часа сутринта, за да му докладват докъде е стигнал проектът.

Първата копка е направена през май 1978 г., а НДК завършен за 12-ия конгрес на БКП през март 1981 г. Работили са на 3 смени денонощно. Освен многото специализирани организации – Строителни войски и „Софстрой“, в строжа включили и Първа българска армия.

В определени дни е имало и по 5000 работници на обекта.

За зала 1 са ползвани съветите на съветския специалист по стоманените конструкции акад. Мелников.

Екипът по проекта е бил наричан пулсиращо звено с ръководител арх. Александър Баров. „Конструкторите на „Главпроект“ направиха стоманобетонните ядра, фоайетата и конструкцията на балконите, а преподаватели от ВИАС – централната зона – зала 1 и 3 и сцената. Вложени са около 11 хиляди тона метал“, разказа инж. Емил Крумов, който е проектирал конструкцията на балконите на зала 1 Това е повече, отколкото е използвано за построяването на Айфеловата кула в Париж.

„Работехме от 8 часа сутринта до 22-23 часа вечерта. Почти без почивка. Голям ентусиазъм беше. Носехме проекта в завода сутринта, конструкцията идваше готова до вечерта. Имаше добра организация“, разказа инж. Емил Крумов.

Основно металът е правен в „Кремиковци“. Точно тогава се произвеждала висококачествена българска стомана, използвана при строителството на НДК – 09Г2БМ.

С нея са строени и мостове.

„Залагахме резерв минимум от 10% над нормите, за да направим конструкцията по-стабилна“, допълни инж. Крумов.

Основното сеизмично въздействие се поема от 4 стоманобетонни ядра. Защитата срещу земетресения е изпълнена с 1,5 пъти по-голяма сигурност от изискванията.

„Изчислителният център, който имаше най-мощните компютри тогава, разработваше модела на конструкцията по американската програма „Стръдъл“. Вкарваха се пространствени модели като 3D и тя отчиташе въздействието на земетресенията върху конструкцията. Виждаше се какво напрежение се получава в основните ядра и във фундамента“, разказа инж. Крумов.

По-голямата част от пода е с мокет, за да се предпазят плочките от напукване, обясниха строители.

Огромната сграда обаче не може да се вентилира добре. Тя притежава две системи – едната е през отворите на тавана, а другата е съставена от радиатори и конвектори, която има поддържаща функция и само дозатопля въздуха.

„Тъй като системата за отопление е енергийно неефективна, на практика в НДК работи само поддържащата система, а резултатът от това е студ през зимата и жега през лятото – разказа арх. Любомир Станиславов. – Друг недостатък на мегасградата е системата за пресен въздух, която отново е неефективна и от години не работи. Това е причината дворецът да не се проветрява въобще.“

Проблем има и със зала 3, където ще има много мероприятия по председателството на ЕС. Точно над нея има технически етаж, пълен с прах. Така, когато се отоплява залата, топлият въздух се качва нагоре и после разнася прах.

Противопожарната защита на места била пробита като на кулите в Ню Йорк. Това открил инж. Константин Проданов, един от водещите конструктори, участвали в изграждането на НДК.

„Положението е като в кулите близнаци, които паднаха на 11 септември, защото избухна пожар, след като самолети се врязаха в тях. И там пожарната защита е била компрометирана, както и тук“, допълни арх. Станиславов. Става въпрос за специална незапалваща се белгийска боя. Точно тези проблеми ще бъдат отстранени с подготвяния в момента проект за реконструкция на НДК за нуждите на председателството.

Проблемите с вентилацията, запрашаването и пожарната безопасност обаче ще бъдат отстранени при ремонта, който в момента се извършва в НДК за нуждите на председателството.

Соцрешение, при което не са се жалили средства, е и отоплителната система. В сградата има около 800 радиатора. „За да се смени един, ако е аварирал, трябва да се източи цялата инсталация на сградата, да се демонтира и пак да се напълни“, обясни арх. Станиславов.

Сега фирмата, която ремонтира двореца, е разделила сградата на 140 вертикални клона, които може да се управляват много по-ефективно. Ако има авария или трябва да се пусне парното в една зона, няма да възниква проблем в другите крила.

Според арх. Станиславов през годините са правени много незаконни преустройства в НДК от фирми наематели. Прокарвали кабели, инсталации, несъгласувани с основния проект. Старите кабели са прилежно поставени в масивни кабелни скари, на места дори в метални тръби. Тази технология е изключително скъпа, но тогава никой не е жалил средства. А новите кабели били хаотично нахвърлени, което не отговаря на противопожарните норми.

Това също ще се разреши с новия проект. Идеята му е да подобри организацията на човекопотока в сградата и да се обособят самостоятелни зони за конгресна дейност, културни мероприятия и др. До момента подобно разделение не е имало, защото сградата е проектирана в други условия, когато заплахите пред нея са били много по-малко.

„Философията на ремонта в едно изречение може да се обобщи като превръщането на един от символите на София от аналогов соцмастодонт в съвременен цифров културен и конгресен център, запазвайки идентичността му“,обобщи арх. Станиславов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!