BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Реставрират Хаджи Ангеловата къща в Търговище

Регионалният исторически музей в Търговище получи финансова подкрепа в размер на 62 800 лв. за реставрация и консервация на Хаджи Ангеловата къща – недвижима културна ценност с национално значение. Сумата е достатъчна за стартиране на ремонт на покрива и е отпусната след като музеят кандидатства пред Министерство на културата в сесия за целево финансиране в областта на консервацията и реставрацията.

Хаджи Ангеловата къща е построена през 1863г. В нея е представена Етнографската експозиция на музея.

От няколко години ръководството му, с подкрепата на Общината, търси средства за опазване на сградата.

„Видимо е, че ценният възрожденски исторически и архитектурен паметник се нуждае от действия по консервация и реставрация. Належаща е необходимостта от спасяване на Хаджи Ангеловата къща като образец на българската възрожденска жилищна архитектура, която губи своя представителен и автентичен вид и е във видимо лошо състояние. С всяка изминала година дейностите по опазване на сградата се оскъпяват.“, каза директорът на музея Магдалена Жечева.

Вижте и: Етнографски музей – Търговище

„С отпуснатите средства ще се стартира ремонт на покрива, от който тръгват големите щети по сградата. С цялостния ремонт на силно компроментираната покривна конструкция ще се спрат сериозните течове от покрива и по корнизите на къщата, които са потенциална заплаха не само за фасадите, но и за устойчивостта на сградата, както и за състоянието на експонираните движими културни ценности.“ – допълни Жечева.

Плануваните дейности трябва да се реализират до есента на 2020 г.

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!