BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Разследват един по един случаите в Дома на ужасите с 24 трупа

Прокуратурата разследва поотделно всичките 24 смъртни случая от 2019 г. в дома за хора с деменция в село Горско Косово. Това заяви окръжният прокурор на Велико Търново, научи trg.

Домът днес беше проверяван и от Агенция „Социално подпомагане“, Икономическа полиция и Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

Окръжната прокуратура във Велико Търново ще проверява с каква диагноза е постъпил в дома всеки от починалите и какво е било здравословното му състояние.

„Във всеки един случай, в който се установи и най-малкото съмнение за причините за неговата смърт ще бъде образувано досъдебно производство в рамките, на което ще се събират конкретни доказателства затова, включително, ако се наложи и ексхумации, което е неприятно за близките“, заяви Христо Христов – окръжен прокурор на Велико Търново.

По думите на личния лекар в дома 19 от 24-те починали са били хора на възраст между 78 и 99 години, с много хронични придружаващи заболявания.

„Възрастта е голяма, карат се в изключително тежко състояние. Не по-малко от четири – пет заболявания има всеки пациент. Най-честите са тези, които са социално значими – хипертония, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, деменция“, каза Д-р Христо Йорданов – личен лекар в дома.

Агенцията за социални услуги е правила комплексна проверка в Дома за възрастни хора с деменция в село Горско Косово през 2018 г, след която са били съставени 17 предписания, като 5 от тях не са изпълнени.

Община Сухиндол и социалното министерство подготвят проект за нов център от семеен тип, ще се търси европейско финансиране.

Блиц

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!