BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Разград подкрепи полицай, нарекъл кмета „кирлив задник”

С гражданска подкрепа стартира в петък процесът срещу полицая от Областната дирекция на МВР-Разград Павлин Павлов, научи ТРГ

 Минути преди началото на заседанието в Районен съд – Разград колеги, приятели и близки на служителя издигнаха пред Съдебната палата плакати с надпис: „Павка, подкрепяме те“ и „Василев, не те е ли е срам“.

Гражданското дело срещу него е образувано по искова молба на бившия кмет на Разград Валентин Василев, който претендира обезщетение от 10 000 лева. Неимуществените вреди се изразявали в унижение на честта и достойнството му, вследствие от обидни думи и изрази, публикувани на 17 ноември 2018 година във фейсбук профила на Павлин Павлов, съобщи ekip7.bg.

На първото заседание в петък обаче ексградоначалникът не се яви в съда да разкаже лично какви точно вреди е претърпял. За това дойдоха да свидетелстват четири дами от доскорошния му екип – заместник-кметът по време на мандата му Галина Георгиева, бившият председател на Общинския съвет Надежда Радославова, единият от пиарите му Деница Дилова и техническата му сътрудничка, която му докладвала за обидния пост в интернет Красимира Василева.

Сумата в иска на Валентин Василев до съда е разбита на четири части – две за по 3000 лева и още две на стойност от по 2000 лева. Парите се претендират за всеки от отправените обидни изрази и разгласени неистински твърдения – „Боклук долен!“ и „боклуци като теб“, „кирливия задник“, за това че е проявил „безгрижие“ към „децата на Разград“ и е станал причина „за да гледаме децата, роднините и приятелите по скайп!”.

В исковата молба Василев твърди още, че много го притеснил и у него породил „основателен страх и факта, че това е написано от служител на полицията“.

В съдебната зала в петък Надежда Радославова поясни, че страхът дошъл от тази част в поста, в която се казвало: „И всичко това ще ти го кажа и лично когато утре се наложи да ти пазим кирливия задник от „народната любов“! А може да решим и да не го пазим…“.

Много критични публикации имало в социалните мрежи по време на управлението им и макар че били свикнали да четат подобни неща, тези заплахи с обидни квалификации оставили Василев и екипа му в потрес. Поне месец след случката той не спирал да се връща към станалото, засегнал се дълбоко, споделял колко е огорчен, че и той има дете и жена, които четат какво се пише за него, вдигнал кръвно и даже му текла кръв от носа, твърдяха поисканите от него свидетели. Те имаха подробни впечатления за личните преживявания на екскмета, не знаеха обаче дали и как му се е отразил протестът, организиран срещу него пред Общината през 2016 година по повод концесията на стадиона „Лудогорец Арена“.

Адвокатът на Павлов насочи вниманието към този случай, като припомни че там граждани са носели плакати с не по-малко обидни надписи като „мишок“ и „убиец на града“, както и тиква, на която било изписано „Вальо“. Нещо повече – изгнилият към днешна дата плодов зеленчук беше донесен в съда и приобщен като доказателство по делото.

Съставът по производство обаче отказа да приеме депозираната заедно с тиквата нотариално заверена декларация от Генади Енчев относно обстоятелствата за появата на обидния текст в интернет. Твърденията на Павлов са, че Генади, разградчанин, който живее в Англия, без негово знание и съгласие, е написал въпросните изрази. По този повод пък адвокатът на Василев обяви намеренията си да поиска съдебно-техническа експертиза, след като Павлов отговори на няколко въпроса, свързани с мобилния му телефон и насочени към изясняване авторството на публикацията.

Като доказателства по делото адвокатът на полицая внесе копия от различни публикации в медиите, една част от тях бяха за сходни казуси в други общини. От статиите става ясно, че кметът на Ямбол е изгубил подобно дело за клевета, колегата му от Стара Загора пък е проявил благоразумие и сам е оттеглил жалбата си за обидни съобщения във фейсбук.

И в писмения отговор на исковата молба, и в съдебната зала повереникът на Павлов обърна внимание на съда, че изразяването на мнения и оценки за дейността на лица, заемащи публични ръководни длъжности, е конституционно право на гражданите и те могат бъдат много по-остри и критични, за да бъде защитен обществения интерес.

„Като е заел длъжността кмет ищецът сам и доброволно се е поставил под обществен контрол и е приел всяко негово действие да бъде наблюдавано и подложено на обществена оценка. При тази оценка е допустим и правомерен и по-твърд, агресивен и неприятен език“, се казва в отговора на исковата молба. В нея се настоява още Валентин Василев да бъде задължен да се яви в съда лично и да даде отговор на няколко конкретни въпроса. Едно от питанията е преживял ли е психически болки и страдания от обидите на протестите, свързани с концесията на стадион „Лудогорец Арена“, потърсил ли е за тях обезщетение по съдебен ред и ако не е – защо.

В съдебната зала стана ясно, че спорната публикация е направена след като дъщерята на Павлин Павлов, която е танцьорка в ДТШ „Хорце“, посетила кмета заедно с още едно момиче от школата, за да поискат средства за пътуване и носии, а той им отказал.

В тази връзка в петък бяха направени серия от искания и от двете страни, касаещи средствата, отпуснати за участията точно на този ансамбъл за народни танци, който е под шапката на Центъра да работа с деца и съответно на Общината.

Пред съда свидетели, поискани от Павлин Павлов, разказаха че непрекъснато се налагало той да отделя суми за участията на дъщеря си, както и че детето само споделило, че кметът Василев се държал грубо, когато го посетили.

В петък, освен близките на полицая, като зрители в залата бяха дошли общинските съветници Антон Монев и Иво Димитров, граждани, изразяващи активно позиции в социалната мрежа, както и родители на други деца от школата по танци. Част от тях на излизане от залата заявиха намеренията си да дойдат в съда и да подкрепят Павлов и на следващото заседание в края на месеца.

Лупа

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!