BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Радослав Радев с актьорски дебют на търговищка сцена в „Грозният“

Радослав Радев е играл на търговищка сцена като гост актьор в „Ние врабчетата“. Сега вече той става част от трупата на Драматичен театър – Търговище и репетира за най-новото представление „Грозният“, чиято премиера ще е съвсем скоро. Ако много ви се прииска да го гледате, след като прочетете интервюто, първата възможност е в Драматичен театър – Търговище и постановката „Грозният“ на 7 декември.

Защо Търговище? Това не е ли град, в който животът е малко скучен?

За мен няма значение в кой град съм. Важното е да правя това, което обичам, това носи истинското удоволствие, независимо къде си.

Как стана така, че режисьорът Денислав Янев покани теб – най-младия актьор в трупата на театъра?

С Денислав се познаваме отдавна. Аз следя неговото творчество и се възхищавам на това, че търси нестандартното и различното и се опитва да покаже една особена и неотложна част от театъра на българската публика. Така се случи, че и съдбата ни срещна отново на сцена.

За какво се разказва в това представление?

История за загубата на това, което си ти и евентуалното ти намиране след това. Мисля, че това добре описва „Грозният“. За вкарването на хората в „матрицата“. Доста актуална пиеса бих казал.

Ролята, която ти е дал, трудна ли е? Харесваш ли се в нея?

В „Грозният“ имам две роли. Изключително различни една от друга. Винаги съм искал да играя няколко персонажа в едно представление. Страшничко е, но е ужасно сладко за игра.

Коя роля никога не би изиграл?

Не мисля, че има такава роля. Пожелавам си да ми се случват много и различни роли. Важното е постоянно да се предизвикваме, нали?! 

Как минават репетициите на един спектакъл?

Репетициите изискват голяма мобилизация. Мисля, че и това е най-важното нещо. Да посветиш цялото си същество в тези няколко часа на сцена. Станиславски казва, че с влизането в театъра трябва да „събуеш калните си обувки и да влезеш бос“ – настрани от всички проблеми в живота. И аз се опитвам да го слушам всеки път, когато отивам на репетиция. 

А ако режисьорът е Денислав Янев?

Със сигурност е доста забавно и интересно. Обичам как всеки път намираме нови неща и си блъскаме главите, когато нещо не ни е напълно ясно.

Какво му е специалното на театъра?

Театърът за мен е спасение за душата. В тези тъмни времена, душата има нужда от лекуване. Аз лекувам моята душа именно в театъра. 

Имал ли си някога колебания относно избора си?

От съвсем малък знаех, че това е моето нещо. Никога не съм се колебал в избора си. Убеден съм, че и така ще си остане до живот.

Завършил си актьорско майсторство в НАТФИЗ през 2021 г. в класа на проф. Ивайло Христов. Кое е най-ценното, което научи от него?

Научи ме на това, че животът е абсурден. Абсурден като жанр дори. Научи ме да обичам абсурдните случки, абсурдните хора. Да се уча от тях. Когато един човек ти покаже една непозната част от живота и те научи как да черпиш вдъхновение от нея, мога смело да го нарека учител.

Кой е най-важният човек, който искаш да присъства на премиерата ти?

Със сигурност това са майка ми и брат ми, които освен всичко са и най-добрите ми приятели.

А кой няма да може да е в залата и много ще ти липсва?

Това ще си го оставя в тайна, хаха.

Имаш ли друга страст, освен театъра?

Обичам да рисувам, въпреки че напоследък не ми остава много време за това. Наскоро се научих да рисувам с маслени бои и нямам търпение да седна пред платното отново.

Имаш и роли в киното. 

Участвам във филма на Ивайло Христов „Страх“ – българското предложение в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“ на наградите „Оскар“.

Какво е щастието за един актьор?

Да „бръкнеш в душичките“ на зрителите. Мисля, че това е най-голямата награда – да знаеш, че си успял да им дадеш дори една микрочастица от себе си. Няма по-сладко нещо от това.

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!