BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Радан Кънев: Какво следва след Борисов? Демократична България е готова с план за модернизация на страната

Радан Кънев с активисти и симпатизанти на Демократична България в Шумен

След Борисов, България отново ще се превърне в парламентарна република, затова е изключително важно кого изпращаме в следващото Народно събрание. Защото новите 240 депутати ще работят в трудна обстановка и ще вземат най-важните за държавата решения. Това заяви в Шумен евродепутатът Радан Кънев, който дойде да подкрепи листата на Демократична България.     

Кънев изрази безрезервно доверие във водача на листата Власислав Панев, когото определи като политик от бъдещето, способен да модернизира страната: „На тези избори Демократична България е единствената политическа сила с ясна стратегическа визия за модернизация на държавата. В целия Североизточен район има остра нужда от възраждане на индустрията, и то на една модерна индустрия, с хоризонт към 2050 г., съобразена със Зелената сделка и с новите европейски политики. И тук искам да подчертая, че водачът на листата на Демократична България Владо Панев е наистина един емблематичен политик по отношение на тази визия за модерна икономика. Той е един политик от бъдещето, човек, който дори на европейско ниво е изпреварил времето си, който съчетава пазарния с модерен екологичен възглед за икономиката. Наистина мисля, че Шумен и целият Североизток ще спечелят, ако Владо Панев бъде избран оттук“.

Владислав Панев със сигурност ще бъде депутат, защото той води и листа в София, но ще бъде добра новина за района, ако бъде избран от Шумен, коментира Радан Кънев.

Пламен Петров председател на Да, България и Васил Тодоров, председател на ДСБ, със симпатизанти на Демократична България

Радан Кънев посочи, че Демократична България е формацията с най-ясен опозиционен профил. „Демократичното обединение е най-категоричната опозиция на сегашния модел на управление още от създаването на нашата коалиция преди 4 години. Така че, ако искаме сериозна промяна, верният избор е Демократична България“, призова Кънев.

Евродепутатът определи като провал и като морална криза действията на правителството в епидемичната ситуация. И по отношение на здравните, и по отношение на икономическите мерки България е на последно място в Европа, посочи Радан Кънев: „За съжаление, всички виждаме, че положението е трагично – ние сме на първо място в Европа по смъртност от коронавирус, но и на първо място по обща смъртност, значително надвишаваща тази от Ковид 19. Вероятно това се дължи на скрити случаи на коронавирус, или поради липса на болници, поради блокажа на болничната система. Много са трагични данните в  малките области, където хората просто нямат достъп до здравеопазване.

По отношение на ваксинацията отново сме най-зле в целия Европейски съюз. Особено скандални са данните за ваксинацията на възрастните хора в България. Ако хората над 80 години в Гърция са ваксинирани 32 %, т.е. повечето желаещи са получили ваксини, то в България те са под един процент. Това е вече една морална криза! Държавата не се грижи за уязвимите си граждани и ето това е обяснението за високата смъртност – след като най–уязвимите не са ваксинирани, логично е да имаме голямо натоварване върху болниците и много смъртни случаи

По отношение на икономическите мерки сме отново на последно място, по усвояване на средства по основния европейски инструмент за подкрепа назаетостта Sure. А успоредно с това, изобщо не сме предвидили средства за самонаетите лица. Само три европейски държави са възприели такава политика и една от тях е България“.

Всичко това е на фона на скандалното самохвалство на управляващите, че имало някакви успехи и на поредните приказки, че сега трябвало нещо да се отваря, защото имало положителни данни от ваксинацията, коментира Кънев.  Той подчерта, че всъщност, най-тежкият удар върху бизнеса беше това отваряне и затваряне през седмица-две, този хаос, този популизъм на управляващите. „Факт е, че в България не се управлява ковид-кризата, а се управлява предизборна кампания. Ние мислим, че имаме власт, която управлява кризата, а всъщност имаме управляваща партия, която си прави кампанията“, заяви евродепутатът.

Според него, големият въпрос сега е как отлепяме от дъното и как тръгваме напред. „Че ситуацията е трагична, това само управляващите не го виждат. Трябва едно много отговорно управление след изборите, което да ускори темповете на ваксинация, да промени целия ваксинационен план така, че възрастните да се имунизират поне до лятото. Да актуализира бюджета – нещо, за което призовавахме още декември. За съжаление беше приет бюджет, който не отчита нито втората, нито третата вълна на корона кризата, затова трябва спешна актуализация на бюджета, за да бъдат компенсирани бизнесите“.

Радан Кънев с активисти в Шумен

И на фона на тези проблеми, всички очакваме изключително трудни преговори за ново правителство, прогнозира Радан Кънев:

Най-големият отворен въпрос е: какво следва след Бойко? Това, че около Борисов не може да се създаде мнозинство, изглежда очевидно. Но какво следва след това? Каква коалиция, какво мнозинство, експертен или политически кабинет? Това са отворени въпроси. И точно в тази ситуация е много важно кого изпращаме в парламента. Парламентът, който си отиде, просто изпълняваше заповедите на Борисов. А той дори не ходеше в Народното събрание, само свеждаше какво трябва да се гласува и както в комунистически времена, то се приемаше.

Сега имаме един парламент, който може би ще трябва да работи в тежка криза, без правителство, а решенията, които трябва да се приемат, ще бъдат най-важните в държавата. Ние отново ще се превърнем в парламентарна република. Но тези 240 души,  които ще вземат решенията, са изключително важни“, предупреди евродепутатът. И подчерта:  

Демократична България предлага много сериозни хора, отговорни политици, които имат собствена история. Това не са изпълнители на нечия воля, а хора, които сами са градили кариерата си и в живота, и в политиката. И такива хора ще са много нужни на парламента!

Пресцентър Демократична България – Шумен

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!