BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Илиян Илиев: В Първа гимназия се научих, че мечтите се постигат

Проф. Илиян Илиев един от забележителните учени в света. Пътят му към изследователската вселена започва от Първо СУ “Свети Седмочисленици” в родното Търговище. След това завършва магистратура по микробиология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Професионалния си път започва през 2000 г. като научен изследовател в най-старата българска технологична компания за производство на кисело мляко – Ел Би Булгарикум, където работи върху млечнокиселите бактерии. Като млад и перспективен учен, Илиян е поканен на специализация в университета Тохоку в Япония, както и в най-голямата японска компания за кисело мляко Мейджи.

Младият учен продължава международния си път в науката с докторантура по молекулярна медицина от Европейското училище по молекулярна медицина към Миланския университет. През 2009 г. Илиян заминава за Щатите, където завършва поредната академична степен и работи в медицинския факултет на най-престижната болница в Лос Анжелис – Сидър Синай, известна още като „болницата на холивудските звезди“. През 2015 г. американската мечта отвежда Илиян в Ню Йорк. Вече професор по имунология, той създава собствена лаборатория към медицинския факултет на университета УейлКорнел, в която продължава научните си открития в областта на гастроентерологията, човешкия микробиом и болестта на Крон.

Проф. Илиев, спомняте ли си ученическите години в Първа гимназия? Какъв бяхте като ученик?

Като ученик бях по-скоро от момчетата бунтари – с китара, дълга коса и обеци на ушите за ужас на прекрасната ми майка Снежана Митева, която и до днес е един от най-признаваните и уважавани учители в начален курс. С две думи – пълна противоположност на това, което бихте си представили под титлата учен. Няма да забравя, когато покойният вече директор Карамфилов, ме извика на очна ставка с краткото, но желязно послание: „Брадата, косата или обецата, но не и трите наведнъж!“.

Бунтар, казвате. Как звучеше бунтарят на вашето време? Каква музика слушахте?

В късната есен на 1991 г. издадоха два албума, които бяха революционни в музиката на моята генерация и до голяма степен промениха пътя, по който поех след това. Бяха “Use your illusion” на “Guns’N Roses и “Never mind”на световно неизвестната (тогава) група с името Nirvana. Това беше и времето, когато постъпих в биологическата паралелка на Първа гимназия, с идеята да уча биология и да стана лекар. По това време свирех с приятели, с които, след година, формирахме групата “Passa”. Тогава слушах метъл, блус и черпех вдъхновение от музиката на 60-те, Jimmy Hendrix, The Doors, Rolling Stones и др. Но тази група, “Nirvana”, беше нещо нечувано. Толкова много енергия в няколко минималистични акорда, толкова много бунт в думите на един рус и брадясал младеж. Тези думи и енергия по някакъв начин предначертаха и пътя, който последвах. Реших, че всъщност не искам да следвам стандартния път и да ставам лекар, а искам да бъда изследовател и музикант.

Какво научихте в училище?

Такива бяха бурните времена на прехода, но аз съм благодарен, че в училище се научих на дисциплина и попаднах на преподаватели, които белязаха пътя ми в науката. До ден днешен съм признателен на учителите ми по биология Йорданка Петрова, Зоя Георгиева и Галя Коларова, които запалиха в мен любовта към микрокосмоса на човешкото тяло.

За четири години, в Първа гимназия, минаха многобройни часове по биология и химия, които обожавах. Намерих истински приятели. Преживях много незабравими и вдъхновяващи моменти.

И след училище поехте по пътя на изследовател….

Учителките ми по биология ме подготвиха за изпитите по биология, но ме предупредиха, че пътят на изследовател не е този, който хората обикновено поемат. Казаха, че най-успешните им ученици стават доктори, зъболекари, фармацевти и т.н. Изследователи нямаше. И наистина нямаше. Минаха почти 10 години за да намеря модел (“role model”), който да ме ръководи и от там нещата поеха своя курс.

Разкажете повече за този курс?

Беше много труден, но най-накрая стигнах до Америка (поех малко в обратната посока – през Япония), живях в града, където The Doors и Guns’N Roses са творили. Професионален музикант не станах, но имах късмета да свиря на Sunset Strip в Лос Анджелис. Ходих и на рожденния ден на Slash, пътувах много и видях много незабравими концерти. Ho колкото и невероятно да звучи станах изследовател. Работих в Япония, в Италия, в Лос Анджелис и сега имам собствена лаборатория в Kорнелския университет в Ню Йорк. Отворих нова насока на изследвания и научните ми открития са публикувани в списанията Science, Nature и Cell.

Как се постигат толкова високи цели?

Пътят е наистина труден, няма да ви лъжа, но свободата да следваш мечтите си и да твориш е безценна награда. Дисциплината и постоянството продължават да бъдат мой пръв помощник в конкурентния свят на науката, но се радвам, че запазих и част от онзи младежки бунтарски дух, без който научните ми открития нямаше да бъдат същите.

Какво за вас е Първа гимназия?

Първа гимназия е мястото откъдето тръгнах, където се научих, че мечтите се постигат и че подкрепата от учителите, приятелите и семейството е неизменна част от този път. Никой не може да успее сам.

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!