BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Ангелов: Ситуацията на места става изключително сериозна, но мерките са достатъчни

проф. Ангелов

Ситуацията в някои области на страната започва да става изключително сериозна.  С тези думи на здравния министър проф. Костадин Ангелов започна тази сутрин редовният брифинг на здравните власти. Проф. Ангелов обаче заяви, че нови мерки не се предлагат, а сегашните ограничения са достатъчни.

„Не сме готови за нов локдаун, не защото е медицински неоправдано, а защото хората не са готови“, заяви здравният министър. „Българското общество на този етап не е готово за пълно затваряне. И ако направим всичко това, нито ще бъдем разбрани, нито ще получим съдействие“, каза проф. Ангелов и допълни, че за разлика от други страни, в България доверието в институциите не е голямо.

С това министърът обясни решението да се взимат локални мерки в регионите с голям брой заразени, вместо да се въведат национални ограничения, както през миналата и началото на тази година.

„Няма верни решения и верни модели за справяне с тази криза. Няма нито една страна, която да не плаща високата цена. България постигна много за тези месеци. Със сигурност допуснахме и много грешки, но няма да приема оплюването и отрицанието на всичко, което сме постигнали до момента“, каза министърът в отговор на въпросите защо властите бездействат пред задаващата се катастрофа.  „Не се страхувам от мерките, нито от тяхното налагане. Ако се наложи, ще го направим“, обяви министърът, но без да посочва конкретни срокове.

Нито той, нито националният здравен инспектор Ангел Кунчев дадоха ясни критерии, по които ще има нови ограничения, а здравният министър остро обяви за лъжа, че нареждането да няма мерки идва от Борисов.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски обаче влезе в противоречие с колегите си, които се опитват да представят ситуацията като не особено драматична. „Поне от 14 дни се намираме в експоненциално нарастване на случаите. В момента сме на нивото на 5 ноември. Освен високата смъртност, сега има една особеност –  много стръмно покачване на кривата, каквото не е имало за последните 6 месеца“ предупреди проф. мутафчийски и посочи, че смъртноста е нараснала с 53% на седмична база, което е изключително тревожно.  Той даде пример с ВМА, където сутринта е имало 3 свободни легла, въпреки че преди дни са разкрили 2 нови клиники. „Когато се върна, и тях няма да ги има“, заяви шефът на НОЩ.

„Особено важно е хората да спазват дистанция, да избягват публични събирания. Прави впечатление, че при предишните пикове наблюдавахме семейства, в които един-двама членове не бяха заразени. В момента наблюдаваме семейства, заразени в пълен комплект“, предупреди проф. Мутайфчийски.

Здравният министър пък съобщи за случаи на бебета и малки деца, настанени с двустранна бронхопневмония в болница. В същото време той обяви за неоснователни критиките, че здравните власти не знаят как се справят със ситуацията.

Заетостта на болничните легла за неусложнени пациенти е 58%, а в интензивни грижи – 65%, съобщи проф. Ангелов и коментира, че ситуацията е аналогична на тази от средата на октомври, но болниците са подготвени.

Няма коренна промяна в класацията ни в ЕС, което значи само едно – вълната е навсякъде, коментира главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 14-дневната заболеваемост е 380 на 100 000 души, което ни отрежда 16-о място в ЕС.

Новите локални ограничителни мерки се изчерпват със затваряне на училищата, носене на маски на открито, намаляване на работното време на ресторантите с един час. Според Ангел Кунчев в момента това е абсолютно оправдано, защото има 5 области с по-ниска заболеваемост.

Ваксините са единствената ни защита, подчерта отново здравният министър. „Трябваше до 5 март да бъдат ваксинирани всички представители на секционните комисии, но не успяваме. Пазим първа и втора игла от „Пфайзер“ за тези хора, надявам се, че ще успеем по-скоро да ги ваксинираме“, каза още проф. Ангелов.

Ваксинирани са 140 000 души на възраст над 60 години, при поставени общо 309 000 ваксини, каза министърът по повод обвиненията, че възрастните хора бяха изоставени във ваксинационната кампания. От секционните комисии са ваксинирани 23 652 души.

Утре се очакват 31 200 дози от ваксината на „Астра Зенека“, в понеделник ще дойде регулярната седмична доставка от 21 060 дози от „Пфайзер/БиоНТех“. В средата на седмицата очакваме 33 600 дози от „Модерна“, а в края на седмицата – още 36 000 дози от „Астра Зенека“, съобщи шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!