BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пролетно почистване с лимони, ето как могат да бъдат полезни у дома

Ароматът му е далеч по-свеж, ободряващ и приятен от този на белината например, научи trg.

Лимонът, подобно на оцета, е страхотно почистващо средство. Киселината в лимоните има антибактериално и антисептично действие, а ароматът му е далеч по-свеж, ободряващ и приятен от този на белината например. Нужно е само сока от няколко лимона да се смеси с малко сол и вода, за да започне едно ново, по-зелено пролетно почистване на дома. Лимоните не са никак евтини.

Затова ако ще се ползват като домашно почистващо средство, по-добре е да се закупят от борса или като готов концентрат. Зелените експерти допълват, че дори и плодовете да са малко неугледни или с вече кафеникави петна, то това не е проблем. За вкусът може би, но не и за почистващата сила. Лимоните са изключително подходящи за употреба върху повърхности с досег до храна. Например медни тигани и дъски.

Подходящо за целта е сокът от половин лимон да се разтвори с готварска сол в малко вода и с готовия разтвор да се почистят повърхностите.

Същата смес от лимонов сок и сол, може да се използва и за кафемашини, микровълнови фурни и съдове за съхранение на храни. Към сместа от лимон, сол и вода може да се добави и малко оцет. Това е трик за онези, които харесват блясъка, който осигурява оцетът, но не и аромата му. Петната на кухненския плот пък могат да бъдат премахнати, като се остави лимоновият сок да седи върху петната за няколко минути. За по-бърза реакция може да се добави щипка сода, пише Tрафикнюз.

Лимоновият сок действа и като естествено избелващо средство. Нужно е само няколко капки от него да се нанесат върху бяло бельо и дрехи и да изсъхнат на слънце. Киселината в лимоновия сок доказано унищожава мазнините, затова може да бъде и отличен заместител на стандартните химични обезмаслители на пазара.

А всяка домакиня знае, че с или без оцет, лимонът е отличен почистващ препарат за стъкло.

Важно е само да се знае, че лимоните и лимоновият сок могат да свършат чудесна работа в домакинската работа, но те не са дезинфектант. С други думи, не са подходящ заместител на белината или други подобни химически продукти, които сигурно премахват бактериите, а приятно допълнение към грижата за дома.

флагман

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!