BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Продължаваме промяната“ остава първа политическа сила с 24.4 %, ГЕРБ губят подкрепа

Три месеца след изборите, спечелилата политическа формация „Продължаваме промяната“ остават първа политическа сила с 24.4% подкрепа, на отчетлива дистанция пред основния си опонент ГЕРБ (18.1%), чиято подкрепа търпи ерозия от 4 пункта. Това показва представително проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено е в периода 6 – 14 февруари сред 1060 пълнолетни граждани от цялата страна и реализирано със собствени средства

Спадът на подкрепата към ГЕРБ рефлектира и в оценките за лидера му. От 24% през декември 2020 г., когато все още беше начело на изпълнителната власт, доверието в Борисов е спаднало на 18%.

Двата противоположни процеса, развили се в БСП през последните месеци – оспорването на лидерското място на К. Нинова заради водената от нея политика и слабия изборен резултат, и консолидацията зад личността й заради завръщането на социалистите във властта, оставя партията в изходна позиция – без печалби, но и без загуби. Макар и да спечели вътрешно-партийната битка, Нинова поне за момента не успява да разшири общественото влияние на БСП, която е на нива малко под 10% (9.8%), посочва Алфа Рисърч.

След проиграните възможности за сформиране на правителство през миналата година, продължава ерозията в електоралното влияние и на „Има такъв народ“, отчита проучването. Готовност да гласуват за ИТН заявяват 6.6% от българите.

Без промяна в сравнение с последните избори остава подкрепата за „Демократична България“ – 6.4%. След като бе един от основните донори на избиратели за ПП преди три месеца, в момента коалицията сплотява най-твърдите си привърженици. По редица въпроси като евроатлантическата ориентация на страната, диалога със Северна Македония, първите действия на правителството и пр. симпатизантите на ДБ са на доста по-различни позиции от останалите партии, което поставя по-високи изисквания и пред техните лидери. Едновременно с това съпредседателят на коалицията Христо Иванов е единственият от политически лидери, доверието към когото е измервано от „Алфа Рисърч през декември 2020 г., който оттогава е повишил рейтинга си – от 14% на 16%.

ДПС получава традиционната си подкрепа от 7.2% от живеещите в страната избиратели.

Три месеца парламентарно присъствие и остро конфронтационна политика на Възраждане, специално по отношение на зелените сертификати, й позволяват да затвърди позициите си в нишата на радикалните формации. Към края на февруари тя печели гласовете на 5.2% от гласуващите.

Резултатите от проучването показват, че въпреки сблъсъците между управляващите и опозицията, слабостите на коалицията не водят до ръст в подкрепата за опозицията. Притесненията от отключените множество кризи в различни сектори, нежеланието да се върви към нови избори и липсата на убедителна алтернатива осигуряват поле за действие на новото правителство, коментира „Алфа Рисърч“.

Авторите на изследването отбелязват, че степента на подкрепа към новите управляващи зависи от това как властта структурира своите действия в най-близко бъдеще и доколко ефективно ще придвижи заявените реформи.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!