BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Продължаваме промяната“, ИТН и БСП в спор за второто място, показва ново проучване

Сн. Екзакта Рисърч Груп

Три партии си оспорват второто място в бъдещия парламент според ново проучване на агенция „Екзакта Рисърч Груп“, проведено със собствени средства в периода 6-12 октомври сред 1025 души.

„Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и БСП получават по около 15% от гласовете на избирателите, ако парламентарният вот се провежда сега. На първо място е ГЕРБ с малко над 23 %, а в новото Народно събрание влизат още „Демократична България“ и ДПС.

Така в новия 47-и парламент ще влязат 6 формации. Под прага, според проучването, остава коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“, която беше представена в предния парламент. Под 4-процентната бариера са и ВМРО, и Възраждане.

Според данните, партията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев привлича най-много гласове на избиратели, които не са гласували през юли. Новият проект взема гласове и от други формации . Около 25 % от гласувалите за ИТН на 11 юли сега заявяват, че ще подкрепят ПП. Коалицията около Мая Манолова може да изгуби до 20% от избирателите си от юли. По-малки са щетите за Демократична България – проектът около Кирил Петков привлича не повече от 15% от избирателите на ДБ. ПП ще отнеме не повече от 5% от БСП,  посочват още от „Екзакта“.

81% от интервюираните твърдят, че са силно притеснени от ръста на цените на стоки от първа необходимост. Този дял сред столичани е още по-висок – цели 87%. 78% изпитват притеснения от ръста на цените на енергоносителите-горива, електрическа енергия и газ. 44% се боят за здравето си предвид ръста на COVID у нас. 38% се страхуват от затваряне на бизнеси заради пандемията и се боят от рязко свиване на доходите си.

Два дни по-рано друго проучване – на агенция Алфа рисърч, отреди първо място за ГЕРБ-СДС с 23,1%, следвани от БСП – 16,8% и „Продължаваме промяната“ с 15,9 на сто от гласовете. Изследването беше проведено в периода 4 – 10 октомври 2021 г. и реализирано със собствени средства сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна.

Според сондажа на Алфа Рисърч, след ПП се нареждат „Демократична България“ с 10,9 % подкрепа, а „Има такъв народ“ с лидер Слави Трифонов, която бе първа на предния вот през юли, остава пета с 10,4 %. ДПС се нарежда на шеста позиция с 9,3%. „Изправи се. БГ. Ние идваме!“ остава извън класацията за новия парламент с 3,2%.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!