BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Почти 80 % от данъчните декларации са подадени по интернет

Успешно приключи кампанията за деклариране на доходите на физическите лица, съобщиха от НАП. Близо половин милион данъчни декларации са подадени към края на работния ден на 30 април.  

Едноличните търговци и юридическите лица подават годишните си декларации до края на юни, напомнят от приходната агенция. 

Почти 80 % от декларациите за доходите на физическите лица са подадени по интернет с персонален идентификационен код на НАП или електронен подпис, като се отчита ръст  на електронното деклариране от над 30 % спрямо 2019 г. От началото на годината до момента, чрез електронната система за плащане (т.нар. виртуален POS) и чрез физическите POS терминали в офисите на НАП, са платени над 100 млн. лв. без такси.

От приходната агенция съобщават още, че преобладаващата част от гражданите са използвали предварително попълнените декларации за доходите, които НАП предложи за първи път тази година. Средното време за попълване на формуляра е било тройно по-кратко спрямо 2019 г., сочи статистиката на ведомството.  

„Отчитаме успешна данъчна кампания въпреки извънредното положение. Благодаря на колегите в НАП за професионализма и за отлично свършената работа и на гражданите, които добросъвестно изпълниха ангажимента си към фиска. До края на годината ще предложим изцяло нов портал за електронни услуги и нов сайт на НАП, за да улесним потребителите“, каза в края на кампанията директорът на „Обслужване“ в НАП Боряна Георгиева.   

В офис Шумен към 30 април са приети и обработени  близо 10 250 декларации за доходи от физически лица, като само за последни две дена са постъпили близо 2 100 декларации, подадени основно с ПИК, електронен подпис и в офиса на НАП.

Очаква се след почивните дни да постъпят много декларации, които са подадени чрез лицензиран пощенски оператор. Броят на постъпилите към 30 април на предходната година декларации са близо 11 500.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!