BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пореден сигнал за замърсяване от шуменското сметище

Сн. РИОСВ

Поредна съвместна проверка направиха експертите на РИОСВ – Шумен с представители на Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионалната лаборатория в Шумен на депото за неопасни отпадъци (РДНО) в квартал Дивдядово и района около него, съобщиха от екоинспекцията. Проверката е по подаден сигнал за замърсяване на дерето, приток на р. Камчия в участъка до „Строителни изделия“ АД в с. Хан Крум.

При обхода е констатирано черно оцветяване на водите на дерето и слабо изтичане на инфилтрат в охранителната канавка на депото. Инфилтратът е бил с малък дебит и е постъпвал подпочвено от пукнатини и компрометирани места на отводнителната канавка и поради малкия му отток не са взети водни проби от отпадъчни води.

Проби са взети от повърхностни води по заявка на БДЧР – едната проба от замърсените води на дерето при моста на с. Хан Крум и други две от р. Голяма Камчия, преди и след вливане на водите на дерето в реката.

Дадено е предписание на община Шумен да предостави информация за възможността от изграждане на локално пречиствателно съоръжение за инфилтратни води.

Две предписания са дадени на общинското предприятие “Чистота” – да се  установи причината и да се преустанови изтичането на инфилтрат и да бъде почистена храстовидната растителност, както и да се възстановят компрометираните места на канавката.

За констатираните нарушения ще бъдат предприети необходимите административни наказателни мерки, заявяват от екоинспекцията.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!