BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Парламентът коригира мярката 60/40 – държавата ще плаща и част от осигуровките

Правната комисия гласува промяната, научи trg.

Управляващите приеха предложение на ДПС за корекция на мярката, известна като 60/40 и която действа за времето на извънредното положение.

Припомняме, че държавата се ангажира да поеме 60% от осигурителния доход на работници, застрашени от безработица. Това може да стане по заявка на работодатели със засегнати бизнеси заради ограниченията, свързани с коронавируса COVID-19 .

Мярката обаче търпи тежки критики, една от които е, че държавата няма ангажимент към изплащане на осигуровките.

Йордан Цонев от ДПС днес предложи в парламентарната Комисия по правни въпроси това да се коригира. Менда Стоянова от ГЕРБ обяви, че ще го подкрепят и че има достатъчно средства във Фонд „Безработица“, който покрива разхода по мярката.

Крум Зарков от БСП също заяви, че одобряват корекцията, щом тя облекчава работодателите и прави помощта за тях по-атрактивна.

Така правната комисия одобри единодушно промяната – с 21 гласа „за“.

Корекцията се прави на второ четене с изменение в закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Ако тя бъде приета окончателно в пленарна зала, държавата ще поеме вече и 60% от осигуровките на работещите за съответните фирми. Това се очаква да се случи утре.

Менда Стоянова днес каза, че около 400 фирми са заявили досега помощ по мярката. Тя действа от няколко дни.

На фона на стотици хиляди търговски дружества това изглежда твърде малко. Спорно е дали с корекцията мярката ще стане много по-атрактивна за работодателите.

флагман

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!