BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Павел Караиванов: Най-важни са доходите, минималната заплата трябва да се увеличи още тази година!

Павел Караиванов е държавен служител, експерт в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. 45-годишен, семеен, с едно дете. Член на БСП от 2010 г., бил е един мандат общински съветник в Шумен. Кандидат за народен представител под номер 10 в листата на коалиция БСП за България

В тази галопираща инфлация, която се стовари върху българите, най-важни са доходите на хората и най-спешните мерки трябва да бъдат насочени в тази посока! Това заяви Павел Караиванов, кандидат за народен представител от листата на БСП в 30-ти МИР – Шумен.

„Тази инфлация е бич за обикновения българин! За съжаление, доходите в момента не са достатъчни, за да неутрализират темпа на инфлацията. Сметките за ток, за газ, за парно са изключително високи. А от другия месец шуменци вероятно ще плащат и най-скъпата вода в България – 5,15 лв. за кубик. Виждаме какво се случва и в хранителните магазини – цените непрекъснато хвърчат нагоре, а доходите не успяват да наваксат това увеличение. Покупателната способност на обикновения българин на практика намалява, той не може да покрие ежедневните си потребности, да не говорим за лекарствата“, заяви Павел Караиванов

Той напомни, че благодарение на БСП бяха приети редица мерки в подкрепа на младите семейства, на работещите и на пенсионерите. „Бяха приети предложенията на БСП за данъчни облекчения за семейства с деца и сега за първо дете те са 600 лв., за второ – 1200, за трето – 1800 лв. Тези пари вече са факт и много семейства се възползваха от това облекчение“, посочи кандидатът за народен представител.

Пак благодарение на БСП беше прието решението за обвързване на минималната работна заплата със средната. Според това решение, минималната заплата трябва да е 50 % от средната за страната и от 2024 г. трябва да стане 940 лв. според предложенията на служебния финансов министър. БСП обаче настоява минималната заплата да бъде повишена още тази година, заяви Павел Караиванов. Все още няма приет държавен бюджет, но държавата има възможност и финансов ресурс да актуализира минималните заплати още тази година, защото до края на годината има цели 9 месеца, в които доходите ще продължат да изостават, подчерта кандидадът на левицата. Той обаче допълва, че за да приемат тези мерки е необходим работещ парламент и работещо правителство.

Доходите винаги са се повишавали, когато БСП е участвала във властта, напомня Павел Караиванов и дава пример с помощите за майките–студентки, които сега, по предложение на левицата, получават еднократно 2880 лв. при раждане на дете. Искаме да повишим тази помощ на 7000 лв. и това е записано в програмата на БСП, заяви Караиванов.

Социалистите предвиждат и преизчисляване на пенсиите според механизма, който предложиха в последното Народно събрание, но тогава не беше приет. БСП иска преизчисляване на пенсиите в две стъпки, като всички пенсии бъдат актуализирани с коефициент 1,35 за прослужено време. „Благодарение на БСП минималната пенсия беше повишена до 467 лв., това стана, когато ние управлявахме. Дотогава тя не беше пипана с години. Доходите се повишиха чувствително, когато БСП беше в управлението“, изтъкна Караиванов и подчерта, че БСП отново поставя като приоритет доходите на българите и ще държи на тези приоритети при участието си в следващия парламент и правителство.

В здравеопазването приоритет на левицата е болниците да бъдат държавни лечебни заведения, а не търговски дружества. БСП предлага да се увеличи еднократната помощ за учениците на 350 лв. и тази помощ да се получава от всички деца от първи до осми клас, посочи още Павел Караиванов

Пресцентър коалиция БСП за България

Купуването и продаването на гласове е престъпление

The post Павел Караиванов: Най-важни са доходите, минималната заплата трябва да се увеличи още тази година! appeared first on RADIAN.BG aвторски поглед на събитията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!