BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От шуменското сметище пак преливат мръсни води, РИОСВ пак дава предписания, и така до следващия дъжд

Снимка РИОСВ

Експерти от РИОСВ-Шумен и регионалната лаборатория провериха сигнал за изтичане на червени води от дере до моста при с. Хан Крум. На място беше извършен оглед на дерето, приток на р. Голяма Камчия, при моста на стария път в посока Шумен – с. Хан Крум, и беше констатирано тъмно-кафяво оцветяване на водите, съобщиха от екоинспекцията.

По заявка на Басейнова дирекция „Черноморски район“ са взети две еднократни проби на повърхностните води от дерето при цитирания мост и при мост, намиращ се в учебния център на войсковото стрелбище в кв. Дивдядово, където е констатирано идентично оцветяване на водния обект.

Проверката на експертите е продължила с оглед на Регионалното депо за неопасни отпадъци в кв. Дивдядово (РДНО), при което е било установено преливане на инфилтратни води от тялото на депото и от ретензионния басейн (събирателно съоръжение), към охранителна канавка за повърхностни и дъждовни води. Посредством канавката замърсените води постъпват в дерето, приток на р. Голяма Камчия. Взета е еднократна проба от отпадъчни води при пункт за мониторинг на РДНО.

От общинското предприятие „Чистота“, стопанисващо депото, своевременно е подадена информация в инспекцията за преливане на ретензионния басейн и за изтичане на инфилтратни води, съобщават от РИОСВ. Според писмото, преливането се дължи на обилните валежи от дъжд и сняг. 

Дадено е предписание за преустановяване на изтичането на инфилтратни води към площи, извън тялото на депото и за преустановяване на преливането на инфилтратни води от ретензионния басейн на депото.

От РИОСВ – Шумен посочват, че при предходен сигнал за изтичане на инфилтрат в района на сметището в кв. Дивдядово, инспекцията е предприела действия като контролиращ орган. Дадено е било предписание на Община Шумен, в изпълнение на което тя е предоставила план с мерки и срокове за предотвратяване изтичането на инфилтратни води от депото, съобщават от РИОСВ до медиите.

От прессъобщението не става ясно докога екоинспекцията ще си разменя предписания с общината, на фона на продължаващото екологично замърсяване от сметището. След всеки дъжд от регионалното депо преливат мръсни води към р. Камчия, но явно това не е достатъчно за РИОСВ – Шумен, за да предприеме по-сериозни мерки срещу повтарящото се нарушение на местната власт.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!