BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От ВиК уверяват, че се справят с огромните сметки за ток

Сн. Областна администрация

„ВиК- Шумен плаща задълженията си към Енерго-Про регулярно и на този етап дружеството се справя с огромните сметки за ток със собствени средства“. Това каза управителят на ВиК Шумен Жанета Панайотова на среща с областния управител Владимир Йолов, ксъобщиха от пресцентъра на администрацията.

Областният управител инициира срещата заради трудностите пред дружеството след увеличаване на разходите за електроенергия и високата обществена значимост на този проблем. На разговорите присъстваха директорът на РИОСВ Шумен инж. Димо Бодуров и заместник-кметът по строителство и екология на община Шумен Боян Тодоров.

Управителят на ВиК обясни, че няма увеличение на консумираната електроенергия от дружеството в сравнение с предходни години, но цената на тока се е повишила и трябва да плащат с 400% по-високи сметки. Жанета Панайотова каза още, че ВиК Шумен няма натрупани сметки за електроенергия, няма задължения от стар период и плащат регулярно на Енерго-Про, като до този момент ВиК Шумен се справя само и единствено със собствени средства. По думите на управителя на ВиК имат уверението от „Български ВиК холдинг“ ЕАД, че се разработва компенсаторен механизъм за всички ВиК оператори за тяхното подпомагане с целева компенсация и предстои това да се случи.

Областният управител Владимир Йолов настоя от ВиК да бъдат изискани точни срокове от МРРБ, които да гарантират тази компенсаторна помощ за сектора. Той препоръча на ръководството на ВиК Шумен да работи за осигуряване на алтернативни източници за енергия като начин за преодоляване на енергийната криза. От разговорите стана ясно, че дружеството вече има разработен проект в тази посока и се търси възможност за неговото финансиране.

Пред участниците в срещата областният управител постави проблема със състоянието на канализационната помпена станция в квартал Дивдядово и изтичането на битово- фекални води. Управителят на ВиК Шумен съобщи, че дружеството търси вариант за отстраняване на проблема. В момента екип от хидроинженери работи на терен и предстои да бъде изготвен доклад за състоянието на съоръжението, както и ще бъде предложено техническо решение. Областният управител подкрепи намерението и заяви, че е наложително да се предприемат необходимите мерки.

„От ВиК Шумен очаквам срок, в който да се произнесат експертите и предстои да проведем нова среща за намиране на крайното решение и преодоляване на този проблем“, каза д-р Йолов, съобщи пресцентърът на областната администрация.

Днес областният управител, в качеството си на председател на Асоциация по ВиК в област Шумен, е изпратил писма до кметовете на общините с искане да представят информация за натрупани и нерешени проблеми от страна на ВиК оператора при стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и предоставяне на ВиК услугите във всяка община. Предстои областният управител да обходи големите ВиК обекти и да се запознае на място с темповете на работа, допълват от пресцентъра на областна администрация

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!