BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отдават на концесия сградата на Земеделска банка

Земеделската банка в Търговище да бъде отдадена на концесия на инвеститор, който да възстанови първоначалния й архитектурен облик, срещу правото да развива стопанска дейност в обекта. Това предлага в докладна записка до Общинския съвет кметът д-р Дарин Димитров, съобщиха от администрацията му.

Предлага се срокът на концесията да бъде 25 години. Заради инвестицията за реставрация и консервация на обекта, оценена на близо 1,1 млн. лв., бъдещият концесионер ще бъде освободен от плащането на концесионна такса през първите 5 години. В следващите 20 години той се задължава да плаща не по-малко от 12 000 лв. без ДДС годишно на Община Търговище. Предвижда се инвестициите да бъдат извършвани поетапно, в срок до третата година от началото на концесията.

Бъдещият инвеститор ще бъде определен след провеждането на открита процедура и ще трябва да извърши основен ремонт на общо 1386 кв. м. на двата етажа на сградата, прилежащата градина, както и на покрива и фасадата. Срещу задължението да реставрира земеделската банка той ще има право да развива стопанска дейност в обекта. Там ще могат да се извършват културни, развлекателни и официални мероприятия, както и свързани с тях дейности като: виенска сладкарница; обредна зала; детски кът и други, съгласувани с Община Търговище дейности. Не се допуска организирането на хазартни игри.

Спазени са всички законови изисквания за съгласуване на условията на концесията с министерствата на културата, на отбраната, на вътрешните работи, на околната среда и водите и с председателя на ДАНС.

Вижте и: Земеделската банка – един от символите на Търговище

Припомняме, че обектът е заложен в инвестиционната програма на Общината по Оперативна програма „Региони в растеж”, но реално не може и да бъде реализиран, както е било планирано. Причината е, че реставрацията по Оперативна програма на недвижима културна ценност, каквато е земеделската банка, има редица специфични изисквания, които не са били заложени при изготвянето на проекта преди години.

С промени по програмата от 2018 г. пък се въведе ново изискване финансирането на обектите от културната инфраструктура да става с финансов инструмент, дългосрочен заем, комбиниран с безвъзмездна помощ. Условието е обектите да развиват такава дейност, че тя да може да изплаща заема. Сградата на земеделската банка обаче е била предвидена за изложбени зали и тази дейност няма как да генерира такива приходи, че да се направи бизнес план, който да доказва, че кредитът може да се изплати.

По програмата е задължително и полагането на топлоизолация, което ще доведе до загуба на архитектурната стойност на сградата.

Докладната записка с предложението за отдаване на концесия ще бъде разгледана от Общинския съвет на предстоящото заседание на 30 януари. Ако тя бъде приета, кметът следва да назначи комисия, която да организира и проведе процедурата по предоставяне на концесията.

Източник: GoTargo

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!